'Eerste slachtoffer Boonstra'; Cohen vertrekt onverwacht bij Philips

ROTTERDAM, 14 OKT. Mr. Henk Cohen vertrekt bij Philips, amper drie maanden nadat hij zijn voorzitterschap van Philips-dochter Origin opgaf voor 'een speciaal project' bij het elektronicaconcern, 'rapporterend aan toekomstig president Cor Boonstra'.

Cohen (52) vertrekt naar het van origine Amerikaanse adviesbureau Spencer Stuart, een van 's werelds grootste headhunters, waar hij vice chairman wordt, onder meer belast met internationale expansie en organisatieverbetering.

Het vertrek van Cohen is opmerkelijk, niet alleen door de snelheid waarmee hij de nieuwe werkgever verlaat, maar ook omdat hij er een zware functie als voorzitter van Origin, met 12.500 man personeel en 2,5 miljard gulden omzet een van 's werelds grootste automatiseringsbedrijven, voor opgaf.

Formeel is Cohen niet eens in dienst geweest bij Philips. Tot eind augustus heeft hij zijn opvolgers bij Origin ingewerkt. Met Boonstra, sinds 1 oktober Philips-president, heeft Cohen de afgelopen maanden gesproken over vervulling van een functie binnen Philips.

Details daarover geeft Cohen niet, “omdat het plaatsen betrof waar nu nog anderen zitten”. Boonstra en Cohen zaten eerder samen in de raad van bestuur van Sara Lee/DE.

Een goed ingelichte bron binnen Philips zegt dat het concern gewoon van Cohen afwilde en noemt hem “een eerste slachtoffer van Cor Boonstra”. Een officiële woordvoerder van Philips ontkent dat. “De heer Cohen heeft verschillende aanbiedingen gehad en voor een baan buiten Philips gekozen.”

Cohen ontkent weggestuurd te zijn en zegt zelf besloten te hebben niet bij Philips in dienst te treden, in “charmant overleg” met Boonstra. Cohen keert, bij nader inzien, liever terug naar zijn 'oude stiel', consultancy. Hij was in de jaren zeventig werkzaam voor McKinsey.

Cohen: “Na jarenlang zware lijnfuncties te hebben vervuld, heb ik me afgevraagd wat ik de komende tien jaar het leukst zou vinden. Ik heb zo langzamerhand mijn zenith bereikt in een wereld waar snelheden en trends enorm zijn toegenomen. Ik heb een scherpe en heldere visie op vernieuwing, weet wat dat voor capaciteiten vereist. Bij Spencer Stuart denk ik mijn brede, langjarige ervaring heel goed te kunnen gebruiken.”

Toen Cohen in juni zijn afscheid bij Origin aankondigde gaf hij enkele interviews waarin hij aangaf zichzelf niet meer geschikt te vinden om het bedrijf te leiden. Hij zou zich in de informaticabranche nog steeds als een kat in een vreemd pakhuis hebben gevoeld.

Dat was nog geen half jaar na de effectuering van de fusie tussen BSO/Origin en Philips-dochter C&P, waardoor het Philips-concern 82,5 procent van de aandelen Origin in handen kreeg.

Drie jaar geleden haalde BSO-oprichter Eckart Wintzen Cohen naar binnen om de uit zijn krachten gegroeide onderneming te herstructureren. Cohen deed dat met succes, ofschoon Origin qua winstgevendheid al jaren onder het branchegemiddelde zit.