Dode bij incident op frontlijn van Cyprus

NICOSIA, 14 OKT. Turks-Cyprische eenheden hebben gisteren een Grieks-Cyprioot doodgeschoten die de 'groene lijn' tussen de Turkse en Griekse zones van het eiland had overschreden. In en om de bufferzone zijn nu sinds augustus in totaal vier mensen gedood: drie Grieks-Cyprioten en een Turks-Cyprioot.

De Grieks-Cyprische autoriteiten spraken van “moord in koelen bloede”. Volgens hen was de man, de 58-jarige Petros Kakouli, bij het zoeken naar slakken de grenslijn overgegaan, had hij de handen omhooggestoken toen hij werd gemaand te stoppen en was hij vervolgens “afgemaakt”. De Turks-Cyprioten zeiden dat de man 200 meter in de Turkse zone was doorgedrongen en herhaalde waarschuwingen niet verder te gaan, had genegeerd. Het incident had plaats bij het oostelijk uiteinde van de bufferzone, in de buurt van het dorp Achna en de Britse legerbasis Dhekelia.

De 'president' van de zelf-verklaarde Turkse Republiek Noord-Cyprus, Rauf Denktas, noemde de dood van Kakouli “zeer ongelukkig”. Maar hij weet de spanningen op het eiland, die de laatste maanden hoog zijn opgelopen, aan de “overzettelijkheid” aan Grieks-Cyprische zijde.

Het incident had plaats vlak voor de aankomst in Cyprus van de speciale Britse afgezant voor de kwestie-Cyprus, Sir David Hannay. Deze wil een nieuwe poging wagen de 22 jaar oude impasse te doorbreken. Bij zijn aankomst zei Hannay dat de dood van de Grieks-Cyprioot bewees dat de status quo in Cyprus niet kan voortduren.

De Nederlandse Europarlementariër Jan Willem Bertens, die met een aantal collega's eveneens op het eiland was, zei dat het incident “onze vastbeslotenheid versterkt om Turkije alle financiële hulp te weigeren tot het zijn leven en zijn mensenrechten-gedrag in Cyprus en Turkije betert”. Het Europees parlement heeft recentelijk aangekondigd Europese miljoenensteun aan Turkije in het kader van de douane-unie met de Europese Unie te zullen afsnijden met het oog op zijn aanhoudende schendingen van de mensenrechten. (Reuter, AP)