Den Bosch koploper in hockeycompetitie

ROTTERDAM, 14 OKT. Den Bosch gaat na vier speelronden alleen aan de leiding in de nationale hockeycompetitie. De formatie van coach Van Gent behaalde gisteren de vierde opeenvolgende overwinning. Voor eigen publiek won Den Bosch met 3-1 van mede-koploper Bloemendaal. Een dag eerder was de ploeg met 5-4 te sterk voor streekgenoot Oranje Zwart, onder meer door drie strafcorners van verdediger Wolbert.

Amsterdam leed het eerste puntverlies. Na de 7-1 overwinning op Tilburg kwam de bekerwinnaar gisteren tegen HCKZ niet verder dan 4-4. Bij de thuisploeg deed coach Holtman noodgedwongen een beroep op verdediger Van der Wal die afgelopen zomer afscheid nam. Voor HCKZ betekende het gelijkspel het eerste punt van het seizoen. Zaterdag verloren de Hagenaars met 7-4 van HGC.

In de derde speelronde werd zaterdag in zes duels maar liefst 42 keer gescoord. Kenners schrijven de scoringsdrift grotendeels toe aan het afschaffen van de buitenspelregel. Op de vierde speeldag bleef het doelpuntenaantal in de mannencompetitie beperkt tot 28 treffers.

Titelverdediger HGC won gisteren met 4-2 van Oranje Zwart. De ploeg uit Eindhoven, tot zaterdag zonder puntverlies, zakte door de twee nederlagen naar de zesde plaats op de ranglijst. Na de winterstop maakt Shabaz Ahmed, de Pakistaanse balvirtuoos die nu nog actief is in de Duitse veldcompetitie, zijn debuut voor de ploeg van coach Van Lith.

Bij het voor-kwalificatietoernooi in het Italiaanse Cagliari plaatsten Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland en Polen zich zaterdag voor het officiële kwalificatietoernooi, volgend voorjaar in Maleisië, voor de WK in Utrecht (1998). In de finale won de mannenploeg van Nieuw-Zeeland met 3-1 van Canada. Polen legde beslag op de derde plaats door Ierland met 5-4 te verslaan.