Beurs stijgt licht ondanks onheil uit Eindhoven

AMSTERDAM, 14 OKT. Philips was vanochtend de grote sfeerbederver op het Damrak. Philips meldde vanochtend dat het eerder aangekondigde verwachte herstel voor de tweede helft van het jaar uitblijft en dat het derde kwartaal is tegengevallen.

AMSTERDAMDe graadmeter van de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX-beursindex, hield ondanks het negatieve bericht uit Eindhoven stand. De beursindex stond net na het middaguur met een halve punt winst op een stand van 587,74.

De koers van Philips was op dat moment met 3,80 gulden gedaald tot 61 gulden. Sommige handelaren verbaasden zich over de verklaring uit Eindhoven. Zij vroegen zich af, of de huidige gang van zaken al niet drie weken geleden duidelijk was, toen Philips bezig was met een grote roadshow. Ook vreesden zij de reactie van Amerikaanse beleggers als vanmiddag de Amerikaanse beurs, waar Philips ook is genoteerd, open ging. De omzet in de aandelen Philips in Amsterdam was hoog.

De gang van zaken op de rest van de aandelenmarkt was alleszins redelijk te noemen. Koninklijke Olie zorgde voor tegenwicht tegen de slechte tijding van Philips. Het grootste fonds van Amsterdam trok 3,90 gulden aan tot 281,70 gulden.

Pakhoed meldde de aankoop van een belang van 51 procent van de aandelen in Wilmington Liquid Bulk Terminals. Met deze overname versterkt het Rotterdamse transport- en opslagconcern van chemicaliën en oliën naar eigen zeggen zijn positie op de Amerikaanse markt. De koers ging twee dubbeltjes omlaag naar 51,20 gulden. Enkele maanden geleden was Pakhoed ook al in Amerika wezen winkelen voor de overname van Univar.

De koersen van de aandelen Vendex en KBB, beide actief in de detailhandel, kwamen vanochtend tot rust. Vendex zet de verkoop van zijn pakket van 36 procent van de aandelen KBB door. De koers van Vendex liep vier dubbeltjes op naar 70,10 gulden, terwijl de koers van KBB, die vorige week meer dan 20 gulden moest inleveren na een tussentijds bericht over een winstdaling, constant bleef op 125,50 gulden.

Ook de kleinere fondsen konden zich over het algemeen ruim handhaven. Gucci was hier met een vooruitgang van 3,80 gulden op 121,30 gulden een uitschieter. ARTU ging 70 cent omhoog naar 7,20 gulden en Content Beheer, een van de partijen waarop Vendex zijn oog zou kunnen laten vallen, steeg 1,40 gulden op 73,20 gulden.

Op de valutamarkt stond de dollar een beetje op de achtergrond. Om 10.00 uur werd een koers neergezet van 1,7175 gulden. Afgelopen vrijdag ging de dollar in Amsterdam de markt uit op 1,7165 gulden. Vrijdagavond in New York viel er al niet veel te beleven en dat was maandag op de markten in het Verre Oosten net zo.

TOKIODe effectenbeurs van Tokio beleefde een saaie dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg met 61,09 punten tot 21.029,25. De beleggers zijn wat terughoudend met het oog op de komende verkiezingen. De omzet was met 180 miljoen aandelen een van de kleinste tot nu toe dit jaar.