Berlusconi werd in kantoor afgeluisterd

ROME, 14 OKT. De Italiaanse oppositieleider en mediamagnaat Silvio Berlusconi heeft gezegd dat hij is afgeluisterd, in een nieuw schandaal dat door premier Romano Prodi “een fatsoenlijk land onwaardig” is genoemd. Politieke medestanders praten al over een Italiaans Watergate.

Eind vorige week organiseerde Berlusconi een persconferentie waarop hij een zwart apparaat liet zien ter grootte van een luciferdoosje. Dat was woensdag ontdekt door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opsporen van verborgen microfoons. De zender was verstopt achter de radiator bij Berlusconi's bureau in het hoofdkwartier van zijn partij Forza Italia. Volgens Berlusconi was het zendertje bij ontdekking actief en droeg het driehonderd meter ver.

De afgelopen maanden is er veel beroering ontstaan over gesprekken die in opdracht van de justitie zijn afgeluisterd, maar de apparatuur in Berlusconi's werkkamer kan niet zijn geplaatst in opdracht van een magistraat, althans niet legaal. Om een parlementariër af te luisteren moet de justitie namelijk toestemming krijgen van een speciale parlementaire commissie. Een dergelijk verzoek is niet ingediend.

Het is nog een open vraag wie het zendertje in het kantoor van oud-premier Berlusconi heeft laten plaatsen. Technici zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat de Italiaanse inlichtingendiensten daarbij betrokken zijn, omdat het apparaat betrekkelijk ouderwets is. Er wordt in Italië vaak gespeculeerd over duistere groepen die proberen een staat binnen de staat te vormen.

Massimo D'Alema, leider van de grootste Italiaanse regeringspartij, noemde de ontdekking “zeer serieus”. Dat er een microfoon is ontdekt bij Berlusconi, in de kamer waar veel over politieke strategie werd gesproken, illustreert volgens D'Alema “het klimaat van verdenkingen, intriges en gif dat een schaduw dreigt te werpen over de politieke situatie in ons land”.

“Ik denk dat we met zekerheid kunnen zeggen dat dit een politieke samenzwering is,” zei Berlusconi's bondgenoot Rocco Buttiglione, leider van de kleine Christelijk-Democratische Unie. “Als blijkt dat het afluisterapparaat is geplaatst door staatsorganisaties staan we voor een schandaal dat niets minder is dan Watergate.”

De Amerikaanse president Richard Nixon moest in 1974 aftreden na een schandaal dat begon met een met zijn medeweten gepleegde inbraak in het partijkantoor van de Democratische Partij, zijn politieke tegenstanders, in het Watergate-gebouw in Washington.

Italiaanse politici van verschillende politieke kleur, zoals minister van Post Antonio Maccanico en de communistische voorman Armando Cossuta, hebben gezegd dat zij het gevoel hebben ook te worden afgeluisterd.

“We weten dat onze telefoons, onze huizen, zelfs onze eigen auto's, alles, in de gaten worden gehouden,” zei Cossuta. “Door wie, dat weet ik niet.”