Autorijden met 'glaasje op' schrikt jongeren af

EMMEN, 14 OKT. Ze rijden sneller, nemen meer risico's, maken meer fouten en reageren niet adequaat op stoplichten. De 102 jonge automobilisten die de afgelopen maanden in Emmen met drank op achter het stuur een rijproef aflegden, chaufferen beduidend slechter dan wanneer ze nuchter zijn. Ruim 90 procent vertoont een ander rijgedrag.

Opmerkelijk is dat deelnemers aan de proef 'Alcoholvrij op weg' dit pas beseften toen ze de videobeelden van hun rijtest terugzagen. Dit blijkt uit een tussentijdse evaluatie van het alcoholverkeersproject, dat werd opgezet door de gemeente Emmen, het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD) Drenthe, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Drenthe, zestien Drentse rijschoolhouders en het Verkeerskundig Studiecentrum van de Rijksuniversiteit Groningen.

Doel is jongeren de negatieve effecten van onder invloed rijden aan den lijve te laten ondervinden. De jongeren, gemiddeld 22 jaar, legden op een afgesloten circuit met naast zich een rijinstructeur een test af, nadat ze drie glazen wodka-jus of vijf flesjes bier op hadden. Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent opvallend sneller rijdt en daardoor meer fouten maakt.

Ze raken meer pylonen op het parcours en zien te laat dat een stoplicht op rood springt, waarna of wordt doorgereden of een noodstop wordt gemaakt. Van de jongeren ging 40 procent juist langzamer rijden, waarschijnlijk om de verminderde rijvaardigheid te compenseren. Maar ook zij maken meer fouten en rijden slordiger.

Een automobilist onder invloed kan zich korte tijd met veel moeite concentreren. Dat verklaart waarom een aantal deelnemers specifieke opdrachten, zoals het achteruit een denkbeeldige garage inrijden, goed wist uit te voeren.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Emmen is de proef geslaagd. “Jongeren hebben niet in de gaten wat alcohol doet. Ze gedragen zich stoer, denken dat ze de hele wereld aankunnen. Geconfronteerd met de video van hun rijgedrag, schrikken ze. Dat effect wilden we bereiken.”

Het is de bedoeling dat het experiment volgend jaar wordt voortgezet in andere plaatsen in Drenthe en op den duur wordt uitgebreid naar heel Nederland.