Archiv

Archiv 1996; goedkope cd met korte fragmenten van recente en historische opnamen (Archiv, 453 371-2); Paul Mccreesh: Music for San Rocco (Archiv, 449 180-2); Marc Minkowski: Cantates françaises (Archiv, 449 144-2)

Archiv, het label voor oude muziek van Deutsche Grammophon, bestaat vijftig jaar. Binnenkort komt Archiv daarom met een nieuwe reeks historische opnamen van oude muziek, zoals middeleeuwse klanken van het Belgische ensemble Pro Cantione Antiqua, gregoriaanse gezangen door het koor van Regensburg en opnamen met dirigenten als Charles Mackerras en August Wenzinger.

Het verschil tussen deze uitvoeringen, die voornamelijk uit de jaren vijftig tot zeventig stammen, en die van de huidige generatie musici is groot, hoewel misschien iets minder groot dan men zou verwachten. Uitvoerders van de oude generatie moesten diep in de historische archieven duiken om een indruk te krijgen van een verantwoorde interpretatie van oude muziek. Zij hebben nog wel eens de indruk dat hun opvolgers met die kennis aan de haal zijn gegaan en het contact met de bibliotheken kwijt zijn.

Dat geldt misschien voor sommigen, maar de meeste oude-muziekuitvoerders houden wel degelijk rekening met de musicologische kennis, al leven ze tegenwoordig meer naar de geest, dan naar de letter van de verantwoorde interpretatie. Iemand als Paul McCreesh (samen met Marc Minkowski en John Eliot Gardiner het boegbeeld van Archiv) spit voor de uitvoeringen van zijn Gabrieli Consort de geschiedenis zorgvuldig uit voor zijn reconstructies van oude missen, vespers of andere feestdiensten. Op de cd Music for San Rocco baseert hij zich op een beschrijving uit 1611 van een feestmis in Venetië. Ook Marc Minkowski, dirigent van Les Musiciens du Louvre, kiest zijn muziek met zorg en neemt vaak, zoals op de cd Cantates françaises, onbekende werken (van Blamont, Clérambault en Stuck) die hij brengt met een hartveroverende geestdrift. Wat beide musici gemeen hebben is een ongekende felheid in de uitvoering. Ze schuwen uitbundigheid niet. Dat het daarbij lijkt alsof ze soms wel eens een tikje te ver gaan, is ze onmiddellijk vergeven.