Arafat en Peres bijeen; Beraad over 'crisis' Israel en Palestijnen

TEL AVIV, 14 OKT. De Palestijnse leider Yasser Arafat en de voorgaande Israelische premier, Shimon Peres, hebben gisteren in Nablus op de Westelijke Jordaanoever gesproken over de ernstige crisis waarin het Israelisch-Palestijns vredesproces is beland.

Het was de tweede maal dat Arafat en Peres elkaar ontmoetten na de verkiezingen in het voorjaar die Likud-leider Benjamin Netanyahu aan de macht brachten. Peres nam het woord “crisis” in de mond ter omschrijving van de huidige stand van zaken in het vredesproces. Desalniettemin zei hij dat het vredesproces “niet dood is” en voorspelde hij dat er wel een uitweg zal worden gevonden. Arafat omschreef het onderhoud met Peres als een poging om het vredesproces te redden.

In tegenstelling tot uitspraken van Israelische regeringswoordvoerders onderstreepte Arafat dat tot dusverre geen der uitstaande problemen inzake de vertraagde Israelische terugtrekking uit Hebron is opgelost.

De Palestijnse politie in Nablus werd gisteren met eenheden van de speciale Palestijnse Eenheid-17 versterkt om het bezoek van Peres te beveiligen. Arafat vertrekt vandaag via Jericho naar Amman voor overleg met koning Hussein.

Tijdens een bijeenkomst van het Centrale comité van zijn Arbeidspartij sprak Peres de overtuiging uit dat het Israelische volk zich op een bepaald moment niet meer zal neerleggen bij de verdergaande verslechtering van Israels situatie.

Palestijnse woordvoerders hebben vanmorgen ontkend dat er deze week een ontmoeting zal plaats vinden tussen Netanyahu en Arafat. Het plaatshebben van een dergelijke ontmoeting zou betekenen dat de onderhandelingen over Israels ontruiming van Hebron in de eindfase zijn gekomen en de laatste beslissingen op het hoogste niveau moeten worden genomen.

De besprekingen tussen de Israeliërs en Palestijnen worden informeel in Jeruzalem voortgezet totdat voldoende overeenstemming is bereikt om deze in de kustplaatsen Taba en Eilat aan de Rode Zee voort te zetten. De Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross speelt in dit informele overleg als bruggenbouwer een belangrijke rol.