ALI AKBAR KHAN

Ali Akbar Khan: Legacy (AMPP Triloka 7216-2). Distributie: PIAS.

De in Oost Bengalen (Bangladesh) geboren en inmiddels bejaarde sarodspeler Ali Akbar Khan heeft al decennia lang een eigen college in Californië en weet haarfijn wat een gehaast westers oor aankan. Lokte zijn Journey van een paar jaar geleden al bijna tot meezingen uit, zijn nieuwe Legacy is zo mogelijk nog melodieuzer. Spekkie naar het bekkie van de ongelooflijk productieve diva Asha Bhosle die zich op deze cd thuis toont in het hele spectrum, van klassiek tot populair, inclusief het genre 'vocal drumming'.

De verstandhouding tussen de zangeres en de groep met o.a. sarangi, cello en tabla, is voortreffelijk en dat is begrijpelijk als men weet dat Khan en Bhosle elkaar als kennen sinds 1952 toen ze samenwerkten voor de populaire speelfilm Aandhivan. Gemeten naar de normen van Voor-Indië duren de meeste stukken op deze cd kort tot heel kort en bevatten ze maar weinig ornamentiek. Ook voor mensen zonder een speciaal oor voor het 'oosterse' zijn ze dus heel genietbaar, mits men voeling heeft met een 'luie' timing licht achter de beat. Luister naar het openingsgebed Guru Bandana en je gelooft op slag in een god.