Zelfbestuur in Noord-Ierland moet groter; Major tijdens partijcongres:

LONDEN, 12 OKT. De Britse regering komt nog dit najaar met wetsvoorstellen om het zelfbestuur in Noord-Ierland te bevorderen en het verboden wapenbezit van terreurorganisaties te beperken. Premier Major zei dat gisteren in zijn slottoespraak tot het partijcongres van de Conservatieven.

Noord-Ierse parlementariërs krijgen het recht om Britse bewindslieden rechtstreeks ter verantwoording te roepen, aldus Major in Bournemouth. Daarmee wil de regering demonstreren dat Noord-Ierland binnen het Verenigd Koninkrijk eenzelfde plaats inneemt als Wales en Schotland, die deze voorziening al langer kennen. Nieuwe wetgeving moet helpen om de opsporing en inbeslagname van illegale wapens in Noord-Ierland te vergemakkelijken, zei Major. Maar hij gaf geen verdere details.

Zijn aankondiging maakte deel uit van een felle aanval op het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) en zijn politieke vleugel Sinn Fein. Hij schamperde over Sinn-Feinvoorzitter Gerry Adams die “met de mond de vrede belijdt”, terwijl een 43-jarige soldaat deze week bij een aanslag van de IRA “in koelen bloede werd vermoord”. “Bespaar me krokodillentranen”, zei Major. “Zeg niet: wij hebben daar niks mee te maken. Ik geloof je niet, meneer Adams. Ik geloof je niet (..) Niemand zal Sinn Fein ooit meer serieus nemen zolang die partij zich niet voorgoed bekeert tot de beëindiging van alle geweld.”

“Bommen zullen Sinn Fein nooit een plaats aan de onderhandelingstafel bezorgen”, zei Major. Hij beklemtoonde dat de partij zichzelf van het vredesoverleg heeft uitgesloten omdat ze de IRA niet belet heeft weer naar de wapens te grijpen. Hij zei dat de IRA Ierland met de laatste aanslag opnieuw heeft verraden en dat die terreurdaad bewijst hoe belangrijk het is om parallel aan het vredesoverleg te streven naar ontwapening.

De premier prees de politieke leiders die gelieerd zijn aan protestantse terreurorganisaties omdat zij er tot dusverre in geslaagd zijn het staakt-het-vuren van hun militaire vleugels te bewaren. Volgens Major hebben ze daarmee aan invloed en respect gewonnen. Hij riep hen op die winst niet te vergooien.

De premier beloofde de Noord-Ierse bevolking dat hij zich tot het bittere einde blijft inzetten voor vrede in de provincie. “Sommige mensen vragen me waarom ik me toch zo druk maak om Noord-Ierland. Dat levert toch geen stemmen op”, zei Major. “Maar het levert mensenlevens op. Daarom maak ik me druk om Noord-Ierland.”