Vreugdeloze en belegen hardrock van Soundgarden

Concert: Soundgarden. Gehoord: 11/10 Ahoy', Rotterdam.

Nog geen twee jaar geleden werd de Amerikaanse rockgroep Soundgarden in belangrijke mate verantwoordelijk gesteld voor de groeiende winstcijfers van het Polygramconcern. Het toenmalige album Superunknown was een bestseller en alles wees erop dat de groep uit Seattle de kroon van Nirvana had overgenomen. Op de nieuwe cd Down On The Upside heeft de inspiratie Soundgarden rap in de steek gelaten. Steeds meer maakt het viertal een belegen soort hardrock, met gillende vocalen van zanger/gitarist Chris Cornell en gitaarriffs die zo oersimpel klinken dat zelfs de Ramones ze aan de domme kant zouden vinden.

In een matig gevuld Ahoy' bleek gisteren dat Soundgarden in hoog tempo is verworden tot een deerniswekkende persiflage op een grunge-groep. De desinteresse en vreugdeloosheid die aan de zogenaamde X-generatie werd toegeschreven, lijkt geheel op hun schouders te zijn neergedaald. Vooral de gedrogeerde bassist Ben Sheperd gooide er met de pet naar. Hij trapte versterkers om, ginnegapte schaapachtig naar het publiek en vergat soms domweg te spelen. Veel maakte dat overigens niet uit, want de geluidsversterking was zo abominabel dat er bijna alleen een dof gerommel te horen was.

Te gemakkelijk liet Soundgarden zich overschaduwen door het voorprogramma van Moby, de Engelse technomuzikant die zichzelf recentelijk heeft heruitgevonden als leider van een hardcore-gitaarband. In Spoonman bracht Chris Cornell slechts een toondoof gegrom uit, waarna hij wijselijk koos voor zijn vertrouwde falsetregister. Beschamend was een simplistische improvisatie op het thema van The Beatles' Helter Skelter gevolgd door een bijna onherkenbaar Rusty Cage, een nummer dat in de oorsponkelijke vorm door Johnny Cash goed genoeg werd bevonden voor een coverversie op diens volgende cd. Afgezien van Cornells volslagen belachelijke liefdesverklaring aan het publiek (minutenlang zong hij 'I love you') deed Soundgarden er niets aan om sfeer te kweken. Zo werd de potentiële publieksfavoriet Black Hole Sun lusteloos door de muizige zanger alleen gespeeld en kon Search And Destroy van The Stooges, vorige week nog veel opwindender vertolkt door The Lemonheads, de avond niet redden. Soundgarden vertoonde alle kenmerken van een groep die aan haar laatste stuiptrekking is begonnen.