Vlaams Blok wil 'burgerschapsproef' voor immigranten

BRUSSEL, 12 OKT. Het extreem-rechtse Vlaams Blok heeft zijn programma tegen de aanwezigheid van Noord-Afrikaanse en Turkse immigranten in België aangescherpt.

Aan het bestaande zeventig-puntenplan is een passage toegevoegd waarin staat dat alle immigranten die sinds de versoepeling van de naturalisatie in België in 1974 het land zijn binnengekomen,een “burgerschapsproef” moeten ondergaan.

Nieuwkomers die niet voldoende zijn geïntegreerd in België dienen het land onmiddellijk te verlaten.

Alle nieuwe immigranten dienen aan te tonen dat zij de Nederlandse of Franse taal beheersen, de Belgische wet kennen en voldoende kennis hebben van de Vlaamse of Waalse historie.

Verder dienen volgens het Vlaams Blok alle illegale, werkloze en veroordeelde Noord-Afrikanen en Turken het land onmiddellijk te verlaten. Hetzelfde geldt voor hun familieleden. In totaal gaat het hier om een groep van 250.000 mensen.

De burgerschapsproef zou gelden voor 300.000 nieuwe Belgen. Het Blok richt zich vooral op “niet-Europeanen uit Noord-Afrika en Turkije”, aldus een partijwoordvoerder.

“Het gaat ons erom grote groepen vreemdelingen in de samenleving op een begeleide manier terug te laten keren. Het gaat ons niet om een goed aangepaste Amerikaan of de perfect in onze samenleving passende Chinees op de hoek.”

Het Vlaams Blok is een niet te verwaarlozen machtsfactor in België. De partij behaalde bij de algemene verkiezingen van vorig jaar 11 van de 150 zetels in het Belgische parlement.

Vooral de stroming binnen de partij die wordt geleid door Filip de Winter, de aanvoerder van het Vlaams Blok in Antwerpen, is fel voorstander van gedwongen remigratie van buitenlanders. In Antwerpen, de tweede stad van België, haalden de rechts-extremisten in 1994 een op de drie stemmen binnen. (ANP)