Vendex verkoopt aandelen in KBB ondanks koersval

ROTTERDAM, 12 OKT. Vendex International (detailhandel en dienstverlening) gaat ondanks de koersval van de aandelen in concurrent KBB door met de geplande verkoop van zijn pakket van 36 procent van de KBB-aandelen.

Dat heeft een woordvoerder van het concern gistermiddag gezegd. Vendex had zichzelf tot zondagavond de tijd gegeven om te beslissen over het afblazen of doorzetten van de transactie, waarmee ongeveer 520 miljoen gulden is gemoeid.

De koersval van de aandelen KBB is voor Vendex geen reden om de financiële operatie uit te stellen, aldus de woordvoerder. De koers van aandelen KBB kelderde nadat het detailhandelsbedrijf (Bijenkorf, Hema, modezaken) woensdagavond aankondigde dat de winst dit jaar danig zal tegenvallen. De beurskoers zakte in enkele dagen tijd met bijna 20 gulden. Gistermiddag sloot de aandelenkoers met een verlies van 3 gulden op 125,50 gulden. De beurskoers van Vendex was dertig cent lager op een slotniveau van 69,70 gulden.

“De koers van KBB heeft een flinke tik gehad, maar dat is geen aanleiding om onze aandelen niet te verkopen”, aldus de Vendex-woordvoerder. Hij zegt dat het verkoopbesluit op goede gronden is genomen, dat de financiële presentaties aan beleggers zijn voorbereid en dat op deze bijeenkomst door de KBB-top juist duidelijk kan worden gemaakt dat “KBB toch een goede onderneming is, zodat het sentiment van beleggers positief wordt beïnvloed.” Vendex gebruikt de opbrengst van de verkoop voor investeringen in het kernbedrijf detailhandel en uitzendbureaus.

De komende week gaat de KBB-top (inter)nationale beleggers warm maken voor een investering in het concern. De herplaatsing van de aandelen wordt geleid door een bankensyndicaat onder leiding van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

Het resultaat van KBB (vorig jaar 99 miljoen netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening) zal dit jaar lager uitvallen door tegenvallers bij de kledingketen M&S Mode, zo meldde het bedrijf woensdag. De FNV Dienstenbond riep Vendex en KBB gisteren op om, mede in het belang van werkgelegenheid, samen te werken. “Dat is een gepasseerd station”, reageert de Vendex-woordvoerder. Omdat samenwerking niet haalbaar was, heeft Vendex besloten het aandelenpakket in KBB van de hand te doen.

De Dienstenbond vermoedt dat KBB een reorganisatie bij M&S Mode (1.200 medewerkers) voorbereidt om uit de verliezen te kopen. KBB ontkent dat.