SARAJEVO

De Europese Veiligheidsorganisatie OVSE oefent sterke druk uit op de Bosnische Serviërs opdat deze afzien van het plan om zelf de regels op te stellen voor gemeenteraadsverkiezingen in de 'Servische Republiek'.

De OVSE zou het regime in Pale ondermeer hebben gedreigd met het verlies van steun bij de wederopbouw als de leiders de supervisie van de OVSE over de verkiezingen in Bosnië, gepland voor 22 november, blijven afwijzen. Deze week schreef de Bosnisch-Servische leider Biljana Plavsic in een brief aan het hoofd van de OVSE-missie in Sarajevo, Robert Frowick, dat het nieuw gekozen parlement van de 'Servische Republiek' zelf de regels voor de gemeenteraadsverkiezingen zal opstellen.

De OVSE besloot de Bosnische gemeenteraadsverkiezingen in september uit te stellen nadat was gebleken dat was gefraudeerd met stemmenregistratie. De landelijke verkiezingen en die voor de twee Bosnische 'entiteiten', de Servische Republiek en de moslim-Kroatische federatie, gingen wel door. (Reuter)