Regenwoud

In haar artikel over het regenwoud (Z 5 okt.) schrijft Lieke Noorman dat in 1875 een Engelsman rubberzaadjes uit Brazilië heeft gesmokkeld. Deze Engelsman, Henry Wickham, heeft in 1876 een totaal van zeventigduizend rubberzaden (Hevea Brasiliensis) vanuit Brazilië verscheept naar Kew Gardens in Engeland.

Via Kew Gardens werden ongeveer 2800 jonge rubberplanten in speciale verpakking verscheept naar Zuidoost-Azië. Om vertraging in de verscheping vanuit Brazilië te voorkomen, hetgeen vroegtijdige ontkieming zou veroorzaken, werden de rubberzaden door Wickham officieel aangegeven bij de Braziliaanse autoriteiten en omschreven als waardevolle botanische monsters. Tijdens deze transactie bestond er in Brazilië nog geen uitvoerverbod op rubberzaden, dat werd pas later van kracht. Van een vermeende smokkelpraktijk was dus geen sprake.