PSV loopt tegen Fortuna veel averij op

SITTARD, 12 OKT. Spoken deed het al lange tijd niet meer in De Baandert. Spektakel bewaarden de voetballers van Fortuna Sittard voor uitwedstrijden. Tien van de elf punten die de ploeg tot gisteren bijeen sprokkelde, kwamen op vreemde bodem tot stand. Op eigen veld wisten de Limburgers dit seizoen alleen Volendam (1-1) een punt afhandig te maken.

Veel illusies koesterde de ploeg van trainer Verbeek gisteren dan ook niet toen PSV op bezoek kwam. Maar negentig minuten later stond tot ieders verrassing 1-1 op het scorebord en sprak Verbeek verongelijkte taal: “Wij hebben twee punten verloren door een amateuristische blunder van de eerste orde.”

Vijf minuten voor tijd redde middenvelder Petrovic de eer voor PSV. Met een woeste uithaal vanaf de rand van het strafschopgebied voorkwam de Montenegrijn de eerste thuisoverwinning van Fortuna. De toevalstreffer werd ingeleid door balverlies van invaller Ronald Hamming. Trainer Verbeek kon de fout van zijn spits naderhand moeilijk verkroppen. “Als ik morgen wakker word, denk ik meteen aan die bal die zomaar wordt ingeleverd op het middenveld. Vijf minuten voor tijd moet zo'n bal de tribune in.”

Vanzelfsprekend was ook collega Advocaat somber gestemd. Door de puntendeling behoudt PSV weliswaar de aansluiting met koploper Feyenoord, maar het huidige spel biedt weinig hoop voor de komende weken. Dinsdag vertrekt de ploeg naar Noorwegen waar het twee dagen later aantreedt tegen Sportsklubben Brann uit Bergen in de tweede ronde van de Europa Cup voor bekerwinnaars. Weer drie dagen later wacht Feyenoord.

Voetbal kent geen logica, stelde Advocaat gisteren vast in zijn nabeschouwing. Dinsdag nog zag hij tot zijn volle tevredenheid een gedreven elftal aan het werk. Bijna moeiteloos schoof PSV voor eigen publiek FC Twente aan de kant.

Drie dagen later constateerde Advocaat een schrijnend gebrek aan creativiteit en inzet bij zijn spelers. Een ongekende matheid had zich meester gemaakt van zijn ploeg en de coach vroeg zich af hoe dat mogelijk was. “Dit is gewoon een wedstrijd weggeven. Je vraagt je af waarvoor je nog zo hard werkt.”

Wat PSV gisteravond in het stadion aan het Leo Hornplein liet zien, deed in inderdaad in geen enkel opzicht denken aan het sprankelende spel uit de eerste vijf duels. De titelkandidaat, opnieuw zonder de geblesseerde spits Eijkelkamp, bleek in Sittard een modaal elftal. Zelfs de terugkeer van aanvalsleider Nilis, dinsdag afwezig in verband met interlandverplichtingen, kon daar geen verandering in aanbrengen. De Belg zwierf doelloos rond.

Het duurde maar liefst tot de veertigste minuut voordat PSV doelman Van Zwam op de proef stelde. Tot die tijd dicteerde Fortuna het spel, een luxe waar de ploeg zich nauwelijks raad mee wist. De supporters van de thuisploeg wreven hun ogen uit van verbazing en veerden na ruim een kwartier van de banken toen aanvaller Simons de lat raakte.

Het ongeloof van de fans sloeg tien minuten later om in optimisme toen PSV-doelman Waterreus uit het veld werd gestuurd door scheidsrechter Schaap. De keeper maakte buiten het strafschopgebied hands nadat hij verkeerd uitverdedigdee waarna Fortuna-spits Van der Weert in stelling kon worden gebracht. Nog voordat arbiter Schaap de rode kaart trok, begon Waterreus al aan zijn aftocht naar de zijlijn. “Niet zo handig”, zo noemde Advocaat de voorbarige reactie van zijn doelman.

Met doelman Van Ede, de 33-jarige veteraan, in plaats van spits Marcelo verging het PSV allesbehalve beter. In de 77ste minuut mocht Fortuna aanleggen voor een penalty nadat Numan in het strafschopgebied hands zou hebben gemaakt. In de daaropvolgende protesten op de discutabele beslissing kreeg de aanvoerder een gele kaart waardoor hij zondag, net als Waterreus, ontbreekt tegen Feyenoord.

Aan Fortuna-spits Van der Weert de eer om de strafschop te benutten. Hij schoot onberispelijk in. Of Van Ede komende week ook het doel in Noorwegen verdedigt, wilde Advocaat na afloop niet kwijt. “Laten we ons eerst maar eens concentreren op die wedstrijd.” Ook in Bergen kan het spoken.