Ook McDonnell wil groot vliegtuig

De Amerikaanse vliegtuigbouwer McDonnell Douglas gaat een groot vliegtuig, de MD-XX, bouwen voor de Aziatische markt. Het toestel krijgt 515 zitplaatsen en een actieradius van bijna 16.000 kilometer. De vrachtcapaciteit zal bijna de helft groter zijn dan van soortgelijke toestellen, zo stelde directeur technologische zaken Allan Hagerty van McDonnell.

Hij noemde de concurrentie bij naam. Het gaat om Boeing en Airbus, een samenwerkingsverband van Europese vliegtuigbouwers. Airbus wil over een jaar of zeven een eigen superjet op de markt brengen. De fabrikant is op zoek naar een kapitaalkrachtige partner. De ontwikkelingskosten lopen in de miljarden. Airbus had naar verluidt McDonnell op het oog, maar kan de Amerikanen nu als partner wel vergeten.

Vooruitlopend op de introductie van deze grote Airbus wil de fabrikant in 2000 al een verlengde versie van de A340 op de markt brengen. McDonnell mikt met zijn MD-XX ook op dat jaar.