Column

Majesteit

Bent U al voor Toppers gevraagd? Weet U eigenlijk wel wat dat is? Het is een programma over mensen aan de top. Dus de presentator, een ranzige man met een Brabants accent, belt je op en zegt dat hij je een topper vindt. Dat bevestig je uiteraard, want dat vind je zelf ook, en vervolgens krijg je die ranzige man met dat Brabantse accent een week lang over de vloer.

Hij komt natuurlijk niet alleen, maar neemt een cameraman, een geluidsman, een regisseur, een regie-assistente, een produktieblondje en een schminckmevrouw mee. En dat circus heb je dan bij je thuis. Maar je moet wat overhebben voor je eigen populariteit.

Een goede vriend had mij al een paar keer op dit programma gewezen en vooral op het schaamteloze etalagegedrag van de Bekende Nederlanders. Mijn oude vader zei altijd: 'Op de wallen doen ze tenminste nog de gordijnen dicht'. De eerste keer dat ik het programma zag was Caroline Tensen de topper. Kent U haar? Zij is Neerlands populairste televisiepresentatrice en exact het type vrouw waarvoor ik ooit het Gooi ben uit gevlucht. Ik ken haar verder niet, maar durf er vergif op in te nemen dat ze in zo'n Range Rover rijdt. Het programma was verbijsterend onthullend. Je zag de presentatrice rond haar riante huis scharrelen, haar arme kinderen naar bed brengen, met haar man (ik gok op een BMW-cabrio!) praten en je zag haar skeeleren. De ranzige man met het Brabantse accent vroeg als een echte Roomse rukker of ze een goede minnares was en deze vraag stelde hij ook nog een keer aan meneer Tensen, kortom: je had een beetje het gevoel dat je de Panorama en de Aktueel tegelijk zat te lezen. Toen nam de ranzige man met het Brabantse accent onze populaire presentatrice mee naar Rome en daar vroeg hij aan haar wie de fractieleider van het CDA is. Het Bussumse jeeptype keek alleen maar heel glazig in de lens. Hierna probeerde hij haar te ontfutselen wie onze minister van economische zaken is, maar ook dat was echt te hoog gegrepen. Ze zei: 'Dat moet je me hier niet vragen'. Maar ik denk dat je het haar elders ook niet hoeft te vragen. Ik bedoel: de locatie maakt in dit geval niet zoveel uit. Ach, wat kan het allemaal schelen: de kijkers hebben ook geen idee.

Waarom val ik U lastig met deze nitwitterij? Omdat het mij verwart. In diezelfde uitzending ontmoette zij in Rome namelijk kardinaal Simonis en zij gaf als het ware de fakkel aan hem over. Hij was de volgende topper. De week na Caroline liet onze kerkvader zich drie kwartier lang ondervragen door de ranzige man met het Brabantse accent. En alle vragen gingen over de gevoelens onder de zwarte rok van deze priester. Maar dan ook echt alle vragen. En dat verwart mij zo. Dat alle Vanessa's, Des Bouvrietjes en Ratelbanden in zo'n programma hun natte winden zitten te verkopen snap ik, maar dat de leider van onze laatste twaalf Roomsen zich hiervoor leent, begrijp ik absoluut niet. Hij liet de ranzige man met het Brabantse accent zelfs zijn pij dichtknopen. Gewoon vrijwillig. Met alle toespelingen vandien. Als ex-katholiek heb ik het niet met droge ogen kunnen aanzien. Zachtjes mijmerde ik over het respect dat kardinaal Alfrink in mijn jeugd afdwong en anders wel Monseigneur Van Dodewaard, de eerwaarde bisschop van Haarlem. Dat waren toch geen mannen die zich tot zo'n populistische knieval lieten verleiden. Maar het schijnt dus niks meer uit te maken. Iedereen doet alles en het liefste op televisie. Vandaar mijn vraag: Bent U al voor Toppers gevraagd? En vraag twee is belangrijker: Doet U het? Schrijf, fax of e-mail mij dat het niet zo is en ik kan met een geruste rikketik aan mijn weekend beginnen.

De kardinaal en onze Caroline zijn samen met de ranzige man met het Brabantse accent ook nog bij de paus geweest. De Heilige Vader is momenteel herstellende in een Romeins hospitaal.

Was ik duidelijk?

Uw compagnon in de eindeloze melancholie

YOUP VAN 'T HEK

ps. Sport 7 gaat bij U van de kabel. Jammer hè!