Kok gispt CDA over geheim van Noordeinde

DEN HAAG, 12 OKT. Minister-president Kok is verbaasd dat het CDA via de media kritiek uit op wijze waarop het kabinet omgaat met het 'geheim van paleis Noordeinde': als het CDA vindt dat het kabinet de onschendbaarheid van de koningin onvoldoende beschermt, moet het die kritiek in het parlement uitspreken.

Tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad constateerde Kok gisteren dat het CDA in de Tweede Kamer twee keer - bij de algemene politieke beschouwingen en bij de behandeling van de begroting van Algemene Zaken - vragen heeft gesteld over de manier waarop het kabinet omgaat met het 'geheim van paleis Noordeinde'. “Het CDA uitte toen geen harde kritiek”, aldus Kok. Volgens hem waren regering en CDA het tijdens deze Kamerdebatten juist eens over de invulling van de ministeriële verantwoordelijkheid.

Daarna verweet het Tweede-Kamerlid Van der Burg (CDA) het kabinet-Kok de onschendbaarheid van de koningin onvoldoende te beschermen. Directe aanleiding voor de kritiek vormde een publicatie in het Algemeen Dagblad, als zou koningin Beatrix ongelukkig zijn met de herziening van het decoratiestelsel. De herziening leidde op Prinsjesdag tot de toekenning van minder koninklijke onderscheidingen. De CDA'er drong er bij de regering op aan “orde op zaken te stellen”. “De CDA-fractie wil dat onmiddellijk gestopt wordt met het lekken door ambtenaren van vermeende meningen en uitlatingen van het staatshoofd.” Hij zei verder dat “in dit geval de minister van Binnenlandse Zaken daar kennelijk de ruimte voor gegeven heeft”.