IOC ontdekt een methode om EPO op te sporen

LAUSANNE, 12 OKT. Het IOC heeft een methode gevonden om EPO op te sporen. Dat zei voortzitter Prince Alexandre de Merode van de medische commissie gisteren in Lausanne op de slotdag van de zitting van het IPC-bestuur. EPO is onder de drugs bijzonder gevaarlijk. In de wielersport zouden achttien renners overleden zijn door te hoge doseringen.

EPO staat voor erythropoietine. Het kunstmatig middel verhoogt het aantal rode bloedlichaampjes in het lichaam, waardoor capaciteit van de zuurstofopname verhoogd kan worden. Het preparaat wordt vooral door duursporters gebruikt. Volgens De Merode is er sprake van een doorbraak. “Dit is een grote stap voorwaarts. Eind november hopen wij te starten met de controles.”

Meer wilde De Merode niet kwijt. Hij weigerde in te gaan op vragen waar de testen ontwikkeld waren en door wie. Wel verklaarde hij dat er in Zweden geëxperimenteerd was met de opsporingsmethode en dat de eerste resultaten hoopgevend waren. Hij zei bovendien te verwachten dat de methode volledig bruikbaar is bij de winterspelen van 1998 in Nagano.