Huizing op military de beste op dressuur

BOEKELO, 12 OKT. Wil Huizing heeft op de tweede dag van de internationale military van Boekelo de beste dressuur gereden. Die was niet goed genoeg om olympisch kampioen Blyth Tait van de voorlopige eerste plaats te verdringen maar wel om achter de rug van de Nieuw-Zeelander de rest van het veld van in totaal negentig combinaties aan te voeren.

De 34-jarige Huizing, een tijd weggeweest van het internationale toneel, verraste gisteren aangenaam met Edison. Hij zal zich voor de uithoudingsproef van zaterdag niet al te veel illusies maken, maar dit eerste succes is niettemin een aardige meevaller. Het Nederlandse jurylid Roeli Bril zette Huizing zelfs op de gedeelde eerste plaats met Heidi Antikatzidis, een in Engeland wonende Griekse, en de Britse Daisy Dick.

Die twee amazones bezetten in de rangschikking na de dressuur respectievelijk de derde en vierde plaats. Tait, de grote favoriet, rijdt in Boekelo met Aspyring, het dier waarmee hij het Twentse evenement twee jaar geleden won. Nieuw-Zeeland is dankzij Tait, Nicholson en Mark Todd ook eerste in het landenklassement. Nederland - met Huizing, Adriaan Smeulders, Eddy Stibbe en Astrid van Leeuwen - volgt op kleine achterstand.

Theo ter Huurne kreeg een officiële waarschuwing die aan de internationale federatie (FEI) wordt doorgegeven. De 31-jarige ruiter uit Haaksbergen mag vandaag overigens gewoon starten. De jury zag dat Ter Huurnes merrie Goodwood op het stalterrein werd bereden door een trainster. Dat is volgens de reglementen van de FEI niet toegestaan. (ANP)