Geheime pluim Haarlems OM verbaast Van Traa

ROTTERDAM, 12 OKT. Voormalig voorzitter Van Traa van de parlementaire-enquêtecommissie opsporingsmethoden is verbaasd over het positieve oordeel dat procureur-generaal Ficq in geheime stukken heeft geveld over het optreden van drie Haarlemse officieren van justitie in de IRT-affaire.

Van Traa zei gisteren voor de VPRO-radio dat “mijn oren van mijn hoofd vielen” toen hij vernam dat Ficq heeft gesteld dat de Haarlemse OM-leden De Beaufort, Van der Veen en Kuitert hebben gezorgd voor een “bovengemiddeld zorgvuldige begeleiding van de CID'en (criminele-inlichtingendiensten) in hun arrondissement”, zoals NRC Handelsblad deze week meldde. Het oordeel, geveld in een onderzoek naar mogelijke rechtspositionele maatregelen, is door minister Sorgdrager (Justitie) niet openbaar gemaakt omdat het volgens haar behoort tot het personeelsdossier van de OM-leden.

De drie Haarlemse officieren van justitie waren verantwoordelijk voor het CID-duo Langendoen en Van Vondel uit Haarlem dat tienduizenden kilo's soft drugs in het criminele milieu liet verdwijnen. Hoofdofficier van justitie De Beaufort van Haarlem heeft na gereedkoming van het onderzoek-Ficq inmiddels eenzelfde functie aangeboden gekregen in het grotere arrondissement Utrecht, Van der Veen mag overstappen naar het parket in Den Haag.

Van Traa vindt dat er over het oordeel van Ficq “nog pittig moet worden gediscussieerd”. De grote fracties in de Kamer hebben al hun ongenoegen over het oordeel van Ficq uitgesproken. CDA en GroenLinks vroegen Sorgdrager deze week de geheime stukken openbaar te maken. Volgens de woordvoerder van de minister is gisteren in het kabinet echter besloten niet aan die wens tegemoet te komen.