Geen reorganisatielasten meer; Supermarkten Unigro boeken forse winstgroei

HOUTEN, 12 OKT. Supermarktketen Unigro heeft in de eerste zes maanden van het op 1 februari 1996 begonnen boekjaar de netto winst met 38 procent zien stijgen tot 16,7 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat klom met slechts 7 procent tot 29 miljoen gulden.

Dit heeft het concern, eigenaar van de supermarktformules Spar, Super en Cirkel, gisteren bekendgemaakt. Het grote verschil tussen de groei van netto winst en bedrijfsresultaat verklaart Unigro uit de reorganisatielasten in de eerste helft van vorig boekjaar. Daardoor daalde het netto resultaat toen sterk.

Het marktaandeel van Unigro in Nederland nam af tot 8,6 procent. Vorig jaar keek Unigro tegen 9,4 procent aan. Die trend is al wat langer aan de gang en wordt volgens Unigro vooral veroorzaakt door de sluiting van de kleine, onrendabele winkels. “We zijn tegenwoordig meer gericht op de winst dan op de omzet”, zegt F. Kool, secretaris van Unigro.

Het marktaandeel van de heringerichte Super-winkels steeg. “Die groei lag zelfs nog boven de markt”, vertelt Kool. Inmiddels zijn er zo'n 170 Super-zaken omgebouwd. Ook krikt het concern de Spars op. Die formule kent ondertussen zo'n honderd omgebouwde Spar-filialen.

De begin dit jaar geïntroduceerde discounter Counttown, bestaande uit twee winkels, zit in de “testfase”. “We zijn nog aan het sleutelen om de zaak te optimaliseren”, aldus de secretaris.

Erg zenuwachtig maakt de eerste stap van concurrent Ahold in Spanje hem niet. Unigro haalt intussen bijna een kwart van de omzet uit dit land. Volgens Kool is er nog genoeg ruimte in Spanje.

Veel familiebedrijven zijn te koop. Groei in dat land is voor Unigro prioriteit nummer één. “We hebben de ambitie landelijk te gaan opereren. Nu zitten we vooral in het westen.”

Het netto resultaat van Unigro voor het lopende boekjaar komt hoger uit. De groepsomzet bedroeg 2,22 miljard gulden, een groei van 3,2 procent. De resultaten van de in januari dit jaar overgenomen Spaanse winkelketen Tragoz zijn in de cijfers verwerkt. (ANP)