Ex-lijfwacht Jeltsin terug in 'familie'

MOSKOU, 12 OKT. Aleksandr Korzjakov is terug. De ontslagen lijfwacht en vertrouweling van de Russische president Boris Jeltsin bekroonde gisteren een opmerkelijke wederopstanding met de eerste persconferentie van zijn leven. En hoewel verwachte onthullingen achterwege bleven, was het feit dat de voormalige 'Raspoetin' van het Kremlin zich zo publiekelijk presenteerde al nieuws genoeg om 's lands beste omroep ertoe te brengen na het journaal nog een half uur beelden van de gebeurtenis uit te zenden.

Korzjakov, een voormalig KGB-agent met de rang van generaal, heeft Boris Jeltsin elf jaar lang als lijfwacht gediend. Hun relatie strekte zich uit tot de tennisbaan, de sauna en uiteindelijk ook de politieke besluitvorming. Toen de president hem afgelopen zomer ontsloeg vergeleek Naina Jeltsin dat met “het afhakken van een lichaamsdeel, het verlies van een familielid”.

Hoewel Jeltsin geen reden voor het ontslag heeft gegeven, wordt het vertrek van Korzjakov doorgaans in verband gebracht met zijn rol tijdens de verkiezingscampagne. De lijfwacht pleitte herhaaldelijk voor afgelasting van de verkiezingen en arresteerde uiteindelijk zelfs twee leden van Jeltsins campagneteam. Korzjakov heeft zelf altijd volgehouden in het belang van de president te hebben gehandeld en kwam daar gisteren nog eens op terug.

“Sommige mensen die nu deel uitmaken van de entourage van de president waren er in werkelijkheid op uit hem ten gronde te richten, teneinde de situatie te scheppen die we nu hebben”, zei Korzjakov, die wees op de enorme fysieke inspannig die de 65-jarige Jeltsin tijdens de campagne heeft geleverd. Jeltsin wacht nu in een sanatorium op een hartoperatie. “We kennen nu het ongrondwettelijke instituut van het regentschap terwijl de president nog in leven is.” Regent in zijn opvatting is Anatoli Tsjoebais, de voormalige vice-premier voor economische hervormingen die na zijn succesvolle organisatie van de verkiezingscampagne stafchef van de president werd. Dit najaar is de voorheen zwijgzame Korzjakov begonnen vraaggesprekken te geven, eerst op de lokale televisie in Vladivostok, toen in het populaire weekblad Argoementi i Fakti en nu bijna overal. Hij heeft aangekondigd zich kandidaat te stellen voor het parlement namens het district Toela. In die stad, 150 kilometer ten zuiden van Moskou, moeten tussentijdse verkiezingen worden gehouden doordat de parlementszetel van Aleksandr Lebed is vrijgekomen, de ex-generaal die veiligheidsadviseur in het Kremlin is geworden.

Lebed heeft gezegd Korzjakov hierbij te steunen, Korzjakov heeft Lebed genoemd als de volgende president van Rusland en sindsdien wordt gespeculeerd over een mogelijke alliantie van de twee generaals. Korzjakov zou Lebed dan moeten helpen als ingewijde in de Kremlin-intriges, inclusief die van financiële aard.

Vorig weekeinde kwam Korzjakov negatief in het nieuws toen een voormalige directeur van een schemerig Kremlin-fonds ter stimulering van de sport hem beschuldigde van afpersing. Korzjakov ontkende gisteren alle aantijgingen maar hij hield er rekening mee dat hij om politieke redenen zou worden gearresteerd. Vandaar nog snel deze persconferentie. Zelf kwam hij ook met aantijgingen, maar net als die tegen hem bleven ze zonder bewijsmateriaal. Bekende bankiers zouden hem hebben ingeschakeld om elkaar te vermoorden. De bankiers hebben gisteren meteen ontkend.