Doel is 'burgerservice'; Chipkaart verdringt ook pas, rijbewijs

AMSTERDAM, 12 OKT. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werkt aan een 'burgerservice'-chipkaart voor alle inwoners. De kaart kan als rijbewijs en paspoort dienen, maar ook als sociale zekerheids- of bibliotheekpas.

De VNG maakte deze week tijdens een chipkaart-congres in Amsterdam bekend dat meer dan de helft van de gemeenten bezig is met chipkaart-projecten of daar plannen voor heeft. Na het jaar 2000 zou de kaart (werktitel: burgerservice-pas) paspoort en rijbewijs kunnen vervangen.

De pas zou beveiligd moeten worden door handpalm-scanning, handschriftherkenning of vingerafdrukken. De pas zou ook als oplaadbare 'beurs', telefoonkaart, ziekenfondskaart, patiëntenkaart of spaarkaart bij de middenstand gebruikt kunnen worden.

De chipkaart kan veel meer informatie bevatten dan de conventionele kaart met magneetstrip en maakt een stormachtige ontwikkeling door. Miljoenen Nederlanders krijgen de komende maanden van hun bank chipper- of chipknip-betaalkaarten.

Een aantal grote gemeenten en het Nationaal Chipkaart Platform (NCP), waarin overheid en bedrijfsleven zijn verenigd, zijn sinds een jaar bezig met de burgerservice-kaart. Woordvoerder drs. P.D. van Eijk van de VNG beklemtoonde dat de gemeenten zich zeer bewust zijn van de gevoeligheden rond een burgerservice-kaart. Het is maar de vraag of persoonsgegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) zomaar op chipkaart gezet mogen worden. En de vraag is of gegevens zoals het sofinummer of de verblijfsstatus ook op de kaart mogen. Van Eijk: “Waar beginnen we als we informatie op die kaart zetten: bij de bibliotheek, bij de gemeentelijke sociale dienst, bij burgerzaken. En wat is de rol van de overheid als regelgever bij het gebruik van deze kaart. Ik weet het niet.” De Registratiekamer, die toezicht houdt op de privacy-wetgeving in Nederland, is bij het project betrokken.

Kamerleden van VVD, PvdA en D66 op het congres in Amsterdam toonden zich voorzichtige voorstanders, mits de burgerservicekaart niet verplicht wordt. “Die kaart komt er vanzelf op het moment dat de chipkaart massaal geaccepteerd is”, zo meende VVD-Kamerlid Voûte-Droste. PvdA-Kamerlid Witteveen wees erop dat de kaart het gemak van de burgers kan dienen.