Damsspeelsters gaan weer tot het uiterste

VUGHT, 12 OKT. In de damtweekamp om het wereldkampioenschap tussen Zoja Goloebjeva en Karin van Lith werd gisteren remise bereikt. De stand in de derde set is daardoor 1-1, de stand in sets is 2-2. Gebrek aan strijdlust kan de twee damsters in het raadhuis van Vught niet worden verweten. Zowel titelverdedigster Goloebjeva als uitdaagster Van Lith gingen in de tweede partij van de derde set tot het uiterste.

Van Lith had daarbij zo weinig bedenktijd over voor de laatste vijftien zetten dat iedereen het ergste vreesde. Maar de titelverdedigster had de in de analyseruimte aangegeven winstvariant beter berekend, kwam met een enorme rondslag en brak door de zwarte verdedigingslinie. De verwachte winst zat er echter net niet in.

Van Liths trainer Ton Sijbrands herademde. De oud-wereldkampioen leeft zich zo in in het partijgebeuren, dat hij na afloop net zo moe is als zijn pupil. Aanvankelijk had de Nederlandse veelvoudig kampioene weer het initiatief in dit duel, dat weer grotendeels bij de voorbereiding op het bord was geweest. Vreemd genoeg boekte Van Lith echter veel minder tijdwinst als gebruikelijk. “Ik heb Zoja herhaaldelijk voorgehouden dat zij sneller moet spelen”, stelde haar trainer Kats. Aan die opdracht hield de titelverdedigster zich in deze ontmoeting, waardoor de tijdverdeling vrij redelijk in evenwicht bleef. (ANP)