Zon gedeeltelijk verduisterd

ROTTERDAM, 11 OKT. Zaterdagmiddag is vanuit Nederland en België een gedeeltelijke zonsverduistering te zien: de schijf van de (donkere) maan schuift vóór de zon langs. Om 15.04 uur verschijnt aan de rechterzijde van de zonneschijf een kleine, donkere deuk, die langzaam groter wordt. Tijdens het maximum van de verduistering, om 16.22 uur, is de bovenste helft van de zon door de maan bedekt.

Toch zal het ook rond die tijd niet merkbaar donkerder zijn geworden. De verduistering eindigt om 17.34 uur, als de zon laag in het westen staat. Ruim een uur later gaat de zon onder.

De verduistering kan het beste worden waargenomen met het blote oog, waarbij men het zonlicht afschermt met bijvoorbeeld een lasbril, beroet glas, enkele zwarte fotonegatieven, of een aantal velletjes veraluminiseerd verpakkingsfolie. Een gewone zonnebril is beslist niet voldoende en men mag nooit rechtstreeks door een verrekijker of telescoop naar de (verduisterde) zon kijken. Het zonlicht is hiervoor veel te fel en kan dan tot onherstelbaar oogletsel leiden.

De eclips vindt plaats tijdens de afsluitdag van de Wetenschap & Techniek Week. Dit biedt de mogelijkheid om de verduistering waar te nemen op een van de meer dan twintig volkssterrenwachten die morgen voor het publiek zijn geopend. Daar wordt de verduistering onder andere gevolgd met telescopen, die het beeld van de zon op een scherm projecteren of op een monitor weergeven. Zo kan men de verplaatsing van de donkere maanschijf volgen ten opzichte van de donkere vlekken die hier en daar op de zon zijn te zien.

De verduistering is te zien in een gebied dat zich uitstrekt van het noordoosten van Canada tot het westen van Rusland. Nergens op aarde wordt de zon geheel verduisterd: de smalle strook waarin men een totale (of ringvormige) eclips zou kunnen waarnemen ligt boven de noordpool van de aarde.

De verduistering is de op één na laatste die in deze eeuw vanuit Nederland is te zien. De laatste vindt plaats op 11 augustus 1999, maar dan loont het de moeite om naar het zuiden te reizen. Deze eclips zal namelijk in het zuiden van België - en nog verder naar het zuiden toe - totaal zijn.