Wegverkeer in Turkije eist iedere dag weer een hoge tol

ANKARA, 11 OKT. Het verkeer eist dagelijks een heel hoge tol in Turkije. Alleen al gisteren vielen er 35 doden en 32 gewonden. Desondanks reageerden ook de media in Turkije geschokt op het busongeluk met vooral Nederlandse toeristen.

Verschillende Turkse televisiejournaals toonden gisteravond beelden van de ravage. In sommige kranten was het vanmorgen voorpaginanieuws. De Turkse minister van Toerisme, Bahattin Yücel, reisde vrijwel onmiddellijk na het bekendworden van het ongeval met een privé-vliegtuig naar Antalya, waar hij met de gewonden sprak.

In Turkije wordt onder het motto 'Dood het verkeersbeest in je' al geruime tijd de aandacht gevestigd op het agressieve rijgedrag van de gemiddelde chauffeur. Menig dodelijk ongeluk is te wijten aan te hard rijden en een slordige rijstijl.

Uit de televisiebeelden van de grotendeels verwoeste bus viel op te maken dat een deel van de toeristen uit de ramen is geslingerd. Anderen raakten beklemd. De gewonden werden na een eerste consultatie in het ziekenhuis van Korkuteli overgebracht naar het staatsziekenhuis van Antalya, een grote badplaats aan de Middellandse Zee.

Onder de gewonden heerst een 'akelige' stemming, zoals een van de autoriteiten die belast is met de afwikkeling van hun terugkeer naar Nederland het uitdrukte. “Vrijwel iedereen heeft wel een familielid, vriend of vriendin verloren.”

Het ongeluk in Turkije is dit jaar het derde grote busongeval waarbij Nederlanders omkwamen. Na het ongeluk in Winterberg (negen doden), in februari, kwam de vraag aan de orde of touringcars wel veilig genoeg waren. De Europese commissaris voor transportzaken, Kinnock, beloofde toen te ijveren voor de verplichte invoering van een kooiconstructie voor bussen. Inmiddels worden nieuwe bussen voorzien van zo'n constructie, die in Groot-Brittannië, Spanje en Hongarije al voor alle bussen geldt. Overigens is een dergelijke 'kooi' niet bestand tegen een zware val in een ravijn.

De stichting Keurmerk Busbedrijf bepleit al enige tijd gordels voor elke passagier. De in Turkije omgekomen inzittenden kwamen onder de in het ravijn gestorte bus terecht. De gewonden en zij die met de schrik vrij kwamen, bevonden zich nog allen in het voertuig.