Vrouw leidt Surinaams parlement

PARAMARIBO, 11 OKT. Marijke Djawalapersad is gisteren als eerste vrouw in de Surinaamse geschiedenis gekozen als voorzitter van het parlement. Zij volgt Jaggernath Lachmon op, die aftrad uit teleurstelling over de nieuwe regering van NDP-president Wijdenbosch.

De pedagoge Djawalapersad (44) geldt in de Surinaamse politiek als een leerling van Lachmon, die al decennia tevens voorzitter is van de hindostaanse partij VHP. Na de algemene verkiezingen in mei voegde Djawalapersad zich echter, uit onvrede over Lachmons alleenheerschappij in de partij, bij een groep dissidenten die een coalitie aangingen met de NDP van Desi Bouterse. Na de verkiezing van Jules Wijdenbosch (NDP) als president, in september, maakte Lachmon zijn aftreden bekend.

Djawalapersad werd in het parlement gekozen met 27 van 44 stemmen. De vergadering werd geleid door de ondervoorzitter, omdat Lachmon wegens “gewetensbezwaren” niet wilde voorzitten.

Na de stemming zei Djawalapersad dat ze haar verkiezing ziet als “het aanbreken van een nieuwe periode in de parlementaire geschiedenis van Suriname”. Zij ziet de taak van het parlement in de eerste plaats als het waken voor instandhouding van de democratie en de rechtsstaat.