Vendex is gevangene van KBB

ROTTERDAM, 11 OKT. Als de inzet geen 600 miljoen gulden was, zou het een home movie met een pijnlijke clou zijn. Het script: Vendex wil zijn aandelenbelang in detailhandelsconcurrent KBB verkopen (36 procent van de aandelen, verwachte opbrengst 600 miljoen gulden).

Dat is dinsdagochtend. Plots meldt KBB woensdagavond tegenvallende resultaten. De kelderende koers van de aandelen KBB maakt Vendex op donderdag 60 miljoen gulden lichter. Vendex is verrast, bankiers worden nerveus, advocaten zijn paraat. En dat terwijl het toch allemaal zo netjes volgens de regels ging. Voor de goede verstaander werd enkele maanden geleden steeds duidelijker dat Vendex een oplossing zocht voor zijn minderheidsbelang in aandelen KBB. Het aandelenpakket is het restant van een mislukte overval op KBB uit de jaren zeventig door Vendex-aartsvader dr. A. Dreesmann. Samenwerking tussen de twee grootste concurrenten in de Nederlandse winkelstraten zat er niet in, zo werd onlangs duidelijk, en Vendex besloot het aandelen van de hand te doen. Vendex kan meer verdienen door de opbrengst elders in nieuwe activiteiten te investeren.

Zulke majeure financiële transacties eisen de nodige voorbereiding van bedrijf en bankiers plus enig contact met KBB, die tijdens de verkoop in een ongemakkelijke situatie komt. KBB is aan de ene kant het lijdend voorwerp (de aandelen zijn in de verkoop), maar KBB is ook de belangrijkste acteur op het toneel: niemand anders weet zoveel van de huidige gang van zaken bij KBB als de bestuurstop zelf.

En vertellen willen zij dat wel: KBB heeft na de verkoop belang bij een groep stabiele aandeelhouders die tevreden blijven. Als KBB niet meewerkt aan de verkoopplannen van zijn concurrent, kan de verleiding voor Vendex groot zijn om het aandelenpakket in een keer voor een mooie prijs door te verkopen aan een buitenlandse concurrent, die KBB vervolgens helemaal wil opkopen.

Tot zo ver de theorie. De praktijk van zulke beursverkopen is een weg vol voetangels en klemmen. Eind vorig jaar ontstond er een rel over de informatie aan beleggers toen grootaandeelhouder Unigate zijn aandelen in voedingsbedrijf Nutricia van de hand deed. Eerder dit jaar morden beleggers in aandelen KNP BT (papier, verpakking, distributie), toen het concern vlak na een herplaatsting van aandelen een dramatische winstval bekend maakte. Had KNP BT dat niet eerder moeten en kunnen melden, wilden ontevreden beleggers weten.

Vendex en KBB zitten nu in een vergelijkbaar schuitje. Toen Vendex zijn aandelen KBB wilde verkopen en bankiers, analisten en juristen werden ingeschakeld, steeg de kans op het uitlekken van deze koersgevoelige informatie. Daarom dwongen de voorschriften van de Amsterdamse effectenbeurs Vendex met een mededeling aan beleggers te komen. Dat gebeurde dinsdagochtend.

Maar ook KBB moest in actie komen: het concern heeft voor de gesprekken met beleggers (de zogeheten road show) de komende week een actueel overzicht nodig van de financiële gang van zaken. Die informatie moet eerst bij de verschillende werkmaatschappijen worden opgeteld, en vervolgens in een concrete verwachting worden vertaald.

Dat overzicht is in de loop van woensdag gereed, de cijfers worden zelfs nog een keer doorgerekend maar het resultaat blijft hetzelfde: het gaat goed, behalve bij modeketen M&S Mode. Een publieke melding van de tegenvaller is onvermijdelijk, maar wanneer? “Zonder de verkoopplannen van Vendex was de bijstelling van de winst misschien pas over drie of vier weken gekomen”, oppert een doorgaans betrouwbare bron.

Als KBB pas na de gesprekken met beleggers de negatieve bijstelling bekend zou maken, zijn de nieuwe aandeelhouders misleid en dreigen zeker processen. Als KBB tijdens de gesprekken het nieuws brengt, ontstaat een kans op ongelijke informatie: sommige beleggers weten het wel, andere niet. Mag volgens de beursregels ook niet. Dan nu maar.

Woensdagavond komt KBB met een persbericht, dat de volgende dag op de effectenbeurs bijna 10 procent van de koers van de aandelen afslaat. Wilde KBB Vendex nog een hak zetten? “Nee, de sfeer was juist goed”, bezweert een betrokken. Ook binnen Vendex wordt ontkend dat er sprake is van achterbaks handelen. KBB zou niet alleen Vendex benadelen, maar ook al zijn andere aandeelhouders.

Vendex is opeens 60 miljoen gulden armer. “Wij waren verrast”, zegt een woordvoerder. Nee, Vendex had niet om een financiële update van KBB gevraagd, zegt hij, maar dat KBB met een update zou komen lag natuurlijk voor de hand. “Dat zou Vendex zelf ook voor een roadshow hebben gedaan.”

Sterker nog, Vendex heeft het vorig jaar ook moeten doen. Vlak voor de beursintroductie kwam het concern met het nieuws dat de gang van zaken in de speciaalzaken en warenhuizen tegenviel. De beursgang was toch een succes.

Vendex beraadt zich nu, zo is het officiële standpunt, maar het concern heeft nauwelijks enige keus. De komende week worden beleggers tijdens de roadshow gepolst: als die op de huidige koers van de aandelen KBB (rond 128 gulden) geen belangstelling hebben, gaat de hele transactie niet door. It takes two to tango. Vendex heeft tot eind volgende week om een beslissing te nemen.

Willen de beleggers wel, dan gaat de transactie door, zo verwachten financiële insiders. Hun redenering is: als Vendex nu de aandeeln KBB niet verkoopt omdat de koers te laag is, weet de markt precies wat er zal gebeuren als de koers weer stijgt: dan gaat Vendex weer met zijn aandelenpakket leuren. Die wetenschap zal elke koersstijging bij voorbaat afremmen of misschien zelfs tot een illusie maken, zodat Vendex de gevangene wordt van zijn eigen KBB-bezit.

    • Menno Tamminga