Van Lith laat kans op overwinning liggen

VUGHT, 11 OKT. De strijd om de wereldtitel dammen voor vrouwen heeft gisteren in de eerste partij van de derde set geen beslissing opgeleverd. Karen van Lith had met wit lange tijd de beste kansen tegen titelverdedigster Zoja Goloebjeva, maar moest zich na 54 zetten toch met een puntendeling tevreden stellen. Vandaag zou de tweede partij van deze derde en beslissende set gespeeld.

Trainer-coach Ton Sijbrands kon ondanks de remise toch tevreden zijn over het spel van de uitdaagster. “Ze heeft de partij zeer agressief opgezet, maar ik had graag gezien dat ze in het gevorderde middenspel nog iets aanvallender te werk was gegaan. Weliswaar is ook dan nog geen directe winst aantoonbaar, maar het geeft meer kansen op fouten bij de tegenstandster”, aldus de oud-wereldkampioen.

Golubjeva mag dan sinds tien jaar de damesdamwereld regeren, in deze tweekamp heeft zij toch ook al enkele keren getoond kwetsbaar te zijn. Haar trainer-coach Michael Kats dekt zich overigens al duidelijk in tegen een eventueel verlies van de wereldtitel. “Weet je, voor Karen is het de eerste keer dat zij nu de wereldtitel kan veroveren. Dan ben je daarop nog gebrand. Dat was het voor Zoja de eerste keer ook. Zelfs nog een tweede en derde keer. Maar nu is het de achtste keer als ze wint. Dat is niet inspirerend.”

Toch probeert Kats elke dag de al 22 jaar onder zijn hoede spelende titelverdedigster voor te bereiden op een partij, terwijl Sijbrands dat doet met Van Lith. Het laatste duo blijkt regelmatig beter geprepareerd te zijn, al moet Van Lith het natuurlijk achter het bord zelf uitzoeken. Dat ging haar ook in deze negende matchpartij goed af. In tegenstelling tot eerdere partijen zette zij een ijzersterk centrum op en de spanningen werden groter naarmate de partij vorderde.

In de na drie uur spelen ontstane negen om negen werden de beste kansen aan Van Lith toebedacht, maar in die fase verzuimde de Brabantse de aanval consequent door te zetten. Langzaam maar zeker kon Golubjeva haar verdediging organiseren hetgeen na ruim vier uur spelen op voorstel van Van Lith in een puntendeling eindigde. (ANP)