Tegenslag hindoepartij in Indiase deelstaat

NEW DELHI, 11 OKT. De grootste Indiase oppositiepartij, de rechtse Bharatiya Janata Party (BJP), heeft bij de eerste grote deelstaatverkiezing sinds het aantreden van het centrum-linkse minderheidskabinet van premier H.D. Deve Gowda in juni een forse nederlaag geleden. Het was een grote teleurstelling voor de partij, die had gehoopt revanche te nemen voor het mislukken van haar eigen kortstondige regering in New Delhi in mei.

Bij de verkiezingen in Uttar Pradesh, met ruim 150 miljoen inwoners veruit India's volkrijkste deelstaat, bleef de BJP steken op 177 zetels. Dat was op geen stukken na de absolute meerderheid, waarop de hindoe-partij had gerekend. Het parlement van Uttar Pradesh telt in totaal 425 leden. Gowda's eigen Verenigd Front eindigde als tweede met 134 zetels, gevolgd door een gelegenheidscoalitie van een partij van kastelozen en de Congrespartij, die 100 zetels won.

Het is vooralsnog onduidelijk wie er nu met wie zal gaan regeren in Uttar Pradesh, dat niet alleen de volkrijkste maar ook een van de meest achterlijke deelstaten van India is. De kastelozen en de Congrespartij vinden dat de kasteloze mevrouw Mayawati, die ook vorig jaar al enige tijd aan het bewind was, een nieuwe kans moet krijgen.

De Congrespartij oordeelt dat het Verenigd Front wat terug moet doen voor de onmisbare steun die de Congrespartij verleent aan Gowda's regering op federaal niveau. Gowda's invloedrijke minister van defensie en oud-premier van Uttar Pradesh, Mulayam Singh Yadav, die op voet van oorlog staat met Mayawati, voelt hier echter niets voor. De teleurgestelde BJP heeft Mayawati intussen al aangeboden premier te worden van een gezamenlijke coalitie.