Tapie mogelijk uit Europarlement

PARIJS, 11 OKT. Bernard Tapie, de politicus, zakenman en ex-voorzitter van de voetbalclub Olympique Marseille, dreigt uit het Europees Parlement te worden gezet. Tapie werd tot gevangenisstraffen van enkele maanden veroordeeld wegens belastingfraude en manipulatie van voetbaluitslagen, maar daartegen loopt nog een hoger beroep.

Toch werd hij uit de Franse Nationale Assemblé gezet, omdat hij failliet is verklaard. Volgens de Franse wet kan daarom het landsbelang onvoldoende dienen. Om die reden moet hij volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken nu ook uit het Europees Parlement vertrekken. Europese wetgeving op dit gebied bestaat niet, voor toelating tot het Europees parlement gelden de wetten van de afzonderlijke landen. Tapie is inmiddels aan een nieuwe carrière begonnen. Hij speelt een hoofdrol in een film van de bekende Franse regisseur Claude Lelouch. (AFP, Reuter)