Talibaan stuiten op verbond van drie tegenstanders

KABUL, 11 OKT. De Talibaan, de streng islamitische strijdmacht in Afghanistan, stuit in het noorden van het land op steeds hechtere tegenstand. De drie belangrijkste tegenstanders van de Talibaan hebben een gelegenheidscoalitie gesloten en daarmee dringen ze de fundamentalisten nu in het defensief.

De opmars van de Talibaan, die twee weken geleden de hoofdstad Kabul innamen en nu inmiddels tweederde van Afghanistan in handen hebben, kwam eerder deze week al tot stilstand in de Panshir-vallei. Daar bevindt zich het leger van veldheer Ahmed Shah Massoud, fungerend minister van Defensie in de uit Kabul verdreven regering van president Rabbani. Noordwestelijk van de Panshir-vallei, bij de strategisch belangrijke Salangtunnel, staan de Talibaan tegenover milities van de Oezbeekse generaal Abdul Rasheed Dostam. Dostam, die heer en meester is in de noordelijke provincies van Afghanistan, en Massoud hebben besloten hun militaire krachten te bundelen. Bij deze alliantie heeft zich ook de shi'itische moslimleider Karim Khalily aangesloten, zo hebben verslaggevers in het gebied gemeld.

Dat de Talibaan na de vrijwel geruisloze inname van Kabul nu op serieuze tegenstand beginnen te stuiten, werd de afgelopen dagen al duidelijk uit de beschietingen die eenheden van Massoud uitvoeren op het militaire vliegveld Bagram bij Kabul.

Afgelopen nacht werd melding gemaakt van nieuwe gevechten in de buurt van de militaire basis tussen lokale troepen van Massoud en die van de Talibaan.

Massoud, Dostam en Khalily sloten hun verbond in de stad Mazar-i-Sharif, de hoofdstad van het gebied dat door generaal Dostam wordt beheerst. De overeenkomst voorziet in de oprichting van een 'permanente regering' voor de negen noordelijke provincies waar de Talibaan niet zijn doorgedrongen. Ook is besloten tot de vorming van een gemeenschappelijk defensieraad. De drie deelnemende partijen zullen elkaar bijstaan in het geval ze worden aangevallen door de Talibaan. Niet duidelijk is of en in hoeverre afspraken zijn gemaakt over een gemeenschappelijk tegenoffensief tegen de Talibaan. (AP, Reuter, AFP)