Samenwerking Philips en Hosiden

EINDHOVEN, 11 OKT. Philips en het Japanse bedrijf Hosiden gaan samenwerken op het gebied van platte beeldschermen op basis van actieve matrix lcd-technologie. Daartoe wordt een gezamenlijke onderneming opgericht in het Japanse Kobe.

De actieve matrix lcd-techniek (liquid christal display) wordt toegepast in onder meer draagbare pc's, monitoren, navigatiesystemen in auto's. In tegenstelling tot de passieve lcd-techniek, die bijvoorbeeld wordt gebruikt in het scherm van een digitale wekkerradio kunnen met de actieve lcd-techniek bewegende beelden en kleuren worden getoond op een plat beeldscherm.

Voor de gezamenlijke actviteiten richten Philips en Hosiden een joint venture op onder de naam Hosiden and Philips Display Corporation. Hosiden brengt alle activiteiten van het bedrijf op het gebied van actieve matrix lcd's onder in de joint venture, die op 1 april volgend jaar van start gaat. Hetzelfde geldt voor Philips.

Een woorvoerder van Philips bevestigde vanmorgen dat het “voor de hand ligt” aan te nemen dat de oprichting van het nieuwe bedrijf gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid bij Flat Panel Display in Eindhoven waar Philips' actviteiten op het gebied van platte beeldschermen zijn ondergebracht. Deze Philips-dochter telt 580 werknemers.

De nieuwe onderneming in Kobe zal werk bieden aan ongeveer 800 medewerkers en behoren tot de vijf grootste bedrijven ter wereld op dit gebied. Volgens de Japanse zakenkrant Nihon Keizai Shimbun investeren de partners elk ongeveer 30 miljard yen (460 miljoen gulden) in het samenwerkingsverband. Philips wil deze bedragen niet bevestigen.

Philips verwacht dat de markt voor actieve matrix lcd-schermen de komende jaren sterk zal groeien, van ongeveer 4,6 miljard Amerikaanse dollar (bijna acht miljard gulden) in 1995 naar 12 miljard dollar in 2001.

De samenwerking tussen Philips beperkt zich niet tot de oprichting van een gezamenlijke onderneming. Philips krijgt tevens de beschikking over de produktietechnologie van Hosiden voor actieve matrix lcd's.

Voorts zal Hosiden de producten van de nieuwe joint venture en Flat Panel Display onder meer gaan verkopen in het Verre Oosten. De Philips-dochter neemt de verkoop van deze producten in Europa en de Verenigde Staten voor haar rekening.