President Wit-Rusland loopt weg uit parlement

MINSK, 11 OKT. De president van Wit-Rusland, Alexandr Loekasjenko, heeft vanochtend woedend het parlement verlaten, nadat hij onvoldoende steun kreeg voor zijn voorstel voor een referedum over de positie van de president. Loekasjenko, die bij het verlaten van de zaal riep dat hij “direct naar het volk zal gaan”, wilde in een referendum op 7 november (de dag waarop in de voormalige Sovjet Unie het begin van de Russische Revolutie werd herdacht) vragen om een mandaat voor tien jaar.

Het parlement verzet zich daartegen en vindt Loekasjenko's stijl van regering te autoritair. Parlementsleden willen op 24 november in een eigen volksraadpleging voorstellen doen voor wijzigingen in de constitutie.

“Ik zie geen enkele mogelijkheid om tot een compromis te komen met dit parlement”, zei Loekasjenko, die heeft besloten zijn voorstel in te trekken, en hij voegde eraan toe: “De bevolking zal onze rechter zijn.” Eerder al kondigde hij aan op 19 oktober een “bijeenkomst voor heel Wit-Rusland” te willen houden om over het onderwerp te praten. Maar volgens het parlement zullen daar slechts “loyale apparatsjiks” aanwezig zijn.

Gisteren beloofde Loekasjenko het parlement meer macht, als ze hun referendum zouden afgelasten. Maar volgens de meeste parlementsleden stelden die beloften niets voor. “Dit is geen compromis omdat de voorstellen voorbijgaan aan het wezenlijke onderwerp: de concentratie van alle macht bij de president,” zei een liberaal parlementslid. Loekasjenko, die na het referendum verder zou willen gaan op de weg van integratie met Rusland, zei dat de Russische president Boris Jeltsin zijn voorstellen steunde. (Reuter, AP)