Premier: Israel moet broekriem aanhalen

TEL AVIV, 11 OKT. De Israelische economie is zwaar uit balans en het tijdperk van grote welvaart is voorbij. In 1997 zal meer moeten worden bezuinigd dan de reeds aangekondigde 4,9 miljard sjekel (2,3 miljard gulden). Deze waarschuwing liet de Israelische premier Netanyahu gisteren horen in een toespraak. Hij zei ook dat privatisering van staatsbedrijven onvermijdelijk is.

Netanyahu's woorden wakkeren de vrees aan dat er na vijf jaar van voorspoed, waarin de economie onder meer dankzij de immigratie en het vredesproces met zo'n 40 procent groeide, een recessie op komst is. Volgens Netanyahu is de Israelische economie de afgelopen jaren te snel gegeroeid en heeft de regering te gemakkelijk geld uitgegeven. “We zitten met een moeilijke erfenis”, aldus de premier, die in mei werd gekozen als opvolger van de in november vorig jaar vermoorde premier Rabin. “Het begrotingstekort is gestegen, de rentetarieven zijn omhoog gegaan en de economie is uit balans geraakt. Het lijdt geen twijfel dat we de broekriem zullen moeten aanhalen”, aldus Netanyahu.

Het bericht kwam een dag na de bekendmaking dat de Israeliërs in september in totaal 1,1 miljard dollar aan spaartegoeden van hun rekeningen haalden. Algemeen wordt dit beschouwd als een motie van wantrouwen jegens de toestand van de economie. Andere tekenen dat de economie kwakkelt, zijn de tegenvallende groei (slechts 3 à 4 procent dit jaar), de snel stijgende inflatie en de overgewaardeerde munt die het handelstekort dit jaar doet stijgen tot een record van 11 miljard dollar. De economische omslag wordt versterkt door de toenemende frictie tussen Netanyahu en de Palestijnen.

Volgens de premier ligt de oplossing onder meer in privatisering van staatsbedrijven. Vermoedelijk volgende maand wordt een uitgebreid privatiseringsprogramma bekendgemaakt. (AP)