PIZZA AL PEZZO (2)

Maak eerst deeg voor twee rechthoekige pizza's, die worden gebakken op twee bakblikken van 28 x 38 cm. Dit is voldoende voor 4-6 personen. Wie beide pizza's tegelijkertijd bakt, heeft twaalf pezzi voor een snackend elftal + coach.

1 zakje gedroogde gist (7 gram)

3 deciliter lauw water

500 gram bloem (of half bloem/half volkorenmeel)

1/2 theelepel zout

bloem voor het bestuiven

Los de gist op in een kopje van het lauwe water. Vermeng bloem en zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet daar het gistmengsel in. Meng geleidelijk aan de bloem door het gistmengsel en voeg naar behoefte telkens wat lauw water toe tot het mengsel tot een bal gekneed kan worden. Kneed het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak gedurende 2-3 minuten, of tot het deeg zacht en soepel is geworden. Stuif wat bloem in een ruime kom, leg het deeg erin en dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plek 1 tot 1,5 uur rijzen. Wie geen warme plek in huis heeft, kan de kom met deeg in een met warm water gevulde tweede kom plaatsen zodat het deeg als het ware au-bain-marie kan rijzen. Tijdens het rijzen van het deeg wordt de mise en place gemaakt voor het beleggen van beide pizza's. Daarover de volgende keer.