Parijs zet 'Big-Mactax' in om culinaire tradities veilig te stellen

PARIJS, 11 OKT. Frankrijk heeft een nieuw wapen ontdekt om de oude culinaire tradities in het land veilig te stellen: belastingheffing op fast food. Vallen zaken als hamburgers en patat nu nog onder het lage BTW-tarief van 5,5 procent, binnenkort wordt dat wellicht 20,6 procent. Een voorstel tot de BTW-verhoging, inmiddels Big-Mactax gedoopt, is gisteren door de Kamercommissie voor Financiën aangenomen.

Bedoeling van de maatregel is de taditionele Franse keuken te beschermen tegen de oprukkende hamburgerketens en pizzakoeriers. Bistrot- en restauranthouders hadden geklaagd over de in hun ogen oneerlijke concurrentie: terwijl zij hun gasten voor maaltijden het hoge btw-tarief moeten berekenen, kunnen hamburger- en patatverkopers volstaan met het lage tarief.

De communisten in het Franse parlement hebben de maatregel reeds afgedaan als 'jongeren-onvriendelijk'.

Het Franse horecawezen heeft de afgelopen decennia zware klappen gekregen. Waren er in 1960 nog 200.000 café's en restaurants in Frankrijk, nu zijn dat er niet meer dan 55.000. Dit aantal daalt jaarlijks met circa 6.000.

Debet aan deze daling zijn anti-alcoholcampagnes, de leegloop van het platteland, de televisie en de opkomst van de 'hamburgercultuur'.

Ook wil de Franse regering met het voorstel, dat nog in de begrotingsplannen voor volgend jaar moet worden meegenomen, extra inkomsten binnenhalen. De voorzitter van de commissie van Financiën denkt dat de opbrengst kan oplopen tot 1 miljard franc (330 miljoen gulden).

De begroting is volgende week in de Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer, onderwerp van discussie. (AFP, Reuter)