Opnieuw proces journalisten

ZAGREB, 11 OKT. De Kroatische staatsaanklager gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van twee journalisten, die de Kroatische president Tudjman hadden vergeleken met de Spaanse dictator Francisco Franco. De twee werden vorige maand vrijgesproken door de een rechtbank in Zagreb. De uitspraak werd gezien als een belangrijke stap in de bestendiging van de persvrijheid in Kroatië.

Het satirische weekblad Feral Tribune had Tudjman in een artikel en een foto-montage op gelijke voet gezet met de fascistische Spaanse dictator, die in 1975 overleed. De staatsaanklager spande onmiddellijk een proces aan tegen de hoofdredacteur van het blad en de schrijver van het artikel. Een gemeentelijke rechtbank van Zagreb sprak ze echter vrij. Volgens de staatsaanklager heeft de rechtbank “ernstige procedurele fouten gemaakt” en de “feitelijke situatie verkeerd beoordeeld”. (Reuter)