Nieuwe acties dreigen in de Duitse metaal

BONN, 11 OKT. Na het mislukken van het CAO-overleg tussen werkgevers en werknemers in de Duitse metaalindustrie, heeft de vakbond IG Metall vanmorgen met nieuwe stakingen gedreigd op 24 oktober. De onderhandelingen in de metaal liepen gisteren in Frankfurt vast.

Het overleg mislukte doordat werkgevers over een heel pakket maatregelen wilden praten en IG Metall alleen over de voorgenomen korting van het ziekengeld. De werkgevers, Daimler-Benz voorop, wilden eigenlijk al met ingang van 1 oktober bezuinigen op de uitkering bij ziekte.

Zij beschouwden het besluit van de Bondsdag in september om akkoord te gaan met de door de regering voorgestelde korting op het ziekengeld van 100 naar 80 procent als een signaal de maatregel direct in te voeren. Een zieke werknemer kan de korting ontlopen als hij voor één ziektedag vijf vakantiedagen inlevert.

Volgens de grootste metaalarbeidersbond IG Metall braken de werkgevers met de invoering van de maatregel de nog lopende CAO's open. Uit protest legden tienduizenden werknemers in de auto-industrie eind september het werk neer. Vooral Mercedes-Benz in Sindelfingen, waar naarstig aan een nieuw model wordt gewerkt, was hierdoor zwaar getroffen en zei 220 miljoen mark schade te hebben geleden. Als moedermaatschappij Daimler-Benz nog een jaar had gewacht met doorvoering van de kortingen was het concern niet meer dan 150 miljoen mark kwijt geweest.

De stakingen werden afgeblazen nadat de werkgevers hadden voorgesteld het ziekengeld bespreekbaar te zullen maken in de nieuwe ronde CAO-onderhandelingen, die gistermorgen werd gehouden. Voorzitter Werner Stumpfe van Gesammtmetall, waarin de werkgevers zijn georganiseerd, verklaarde dat hij alleen verder wil onderhandelen als gepraat wordt over een totaalpakket van maatregelen. De werkgevers willen dat behalve de korting van het ziekengeld ook de hoogte van de kerstgratificatie en het vakantiegeld ter discussie worden gesteld.

IG Metall-voorzitter Klaus Zwickel zei gisteren uitsluitend te willen praten over de bezuiniging op de ziekte-uitkering. “We zullen met hand en tand verdedigen wat we hebben, dat zijn onze arbeidsplaatsen en ons inkomen”, zei Zwickel. Beide partijen nemen de tijd tot 21 oktober om nader tot elkaar te komen.