Nieuw besluit Vendex over KBB-belang

ROTTERDAM, 11 OKT. Vendex International (diensten en detailhandel) beslist zondagavond of de verkoop van het pakket aandelen van concurrent KBB (Bijenkorf, Hema, modezaken) wordt doorgezet. De verkoop, die dinsdagochtend werd aangekondigd, werd eergisteren in de wielen gereden door de aankondiging van KBB dat de resultaten dit jaar danig zullen tegenvallen door financiële problemen bij dochter M&S Mode.

De aangekondigde tegenvaller zorgde voor een kettingreactie van koersdalingen op de Amsterdamse effectenbeurs. Vanochtend verloor de koers van de aandelen KBB nog twee gulden en zakte naar 126,50 gulden. De koers van de aandelen KBB is sinds de melding van de verkoopplannen door Vendex in drieëneenhalve dag met bijna twintig gulden gedaald. Dat kost Vendex ruim 80 miljoen gulden (60 miljoen alleen al gisteren). Bij de aankondiging van de verkoop was het pakket nog 600 miljoen gulden waard.

Ook de koers van de aandelen Vendex zelf is onder druk komen te staan. Vanochtend verloren de aandelen van het concern negentig cent aan waarde op een koersniveau rond het middaguur van 69,10 gulden. Ook de aandelen van bedrijven die genoemd worden als mogelijke prooi, als Vendex met rijk gevulde kas op overnamepad gaat, kregen een klap mee. Zo ging de koers van de aandelen van uitzendbureau Content gisteren met 2,50 omlaag naar 72 gulden.

Een woordvoerder van Vendex zei vanochtend dat het bedrijf zich beraadt op de ontstane situatie. Vendex is naar zijn zeggen “verrast” door de negatieve gang van zaken. Als Vendex zondagavond besluit de transactie te laten doorgaan, beginnen de presentaties in Engeland, Nederland en Amerika aan beleggers en financiële analisten om de aandelen KBB te verkopen.

De herplaatsing wordt geleid door een bankensyndicaat onder leiding van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Een woordvoerder van de bank is niet pessimistisch over de belangstelling onder beleggers. Hij noemt de koersreactie op de negatieve bijstelling van de winst door KBB “voorzien”.

De Vendex-woordvoerder verwerpt de kritiek in financiële kringen dat de timing van de verkoop fout is geweest en dat het concern de effecten beter kort na de publicatie van de halfjaarcijfers van KBB anderhalve maand geleden had kunnen slijten.