Manchester United te koop voor 940 mln

ROTTERDAM, 11 OKT. Grote Britse mediaconcerns staan in de rij om de voetbalclub Manchester United over te nemen. De vraagprijs is 350 miljoen pond, ongeveer 940 miljoen gulden. Directeur M. Edwards, die zelf zeventien procent van de aandelen bezit, heeft al een bod van 300 miljoen pond van Channel Four/VCI naast zich neergelegd.

Volgens de Engelse krant The Times maken grote bedrijven als Granada en Whitbread zich op voor een overnamestrijd. Granada, een onafhankelijke televisieproducent met het hoofdkantoor in Manchester, zou bereid zijn de gevraagde 350 miljoen pond te betalen.

In Nederland zijn de clubs in de eredivisie veelal georganiseerd als een vereniging of een stichting zonder winstoogmerk. In Engeland is Manchester United een gewoon bedrijf en zijn de aandelen in handen van de directeur en een aantal financiële instellingen in Londen. Op grond van de beurskoersen is de club nu 285 miljoen pond waard.

Manchester is de meeste winstgevende voetbalclub ter wereld. Deze week werd bekend dat de club het afgelopen seizoen een winst heeft gemaakt van 16,7 miljoen pond, ongeveer 45 miljoen gulden, bij een omzet van 140 miljoen gulden.

Manchester heeft onlangs een onderzoek laten verrichten naar de mogelijkheden van pay-per-view, waarbij iedere televisiekijker individueel betaalt voor beelden van de wedstrijden van Manchester. De conclusie van het onderzoek was dat pay-per-view de Premiership, de Engelse eredivisie, 7,2 miljard gulden per jaar kan opleveren. Als grootste club zou Manchester United daarvan 1,2 miljard gulden per jaar opstrijken. Die cijfers zijn waarschijnlijk overdreven, zegt The Times, maar analisten in Londen voorspellen dat, met pay-per-view, over drie jaar een omzet van 600 miljoen gulden mogelijk moet zijn.