LAK-galerie

LAK-galerie, Cleveringaplein 1 en Nieuwestraat 33-41. T/m 8 nov. Ma t/m za 10-22u, zo 14-17u.

De nieuwe directeur van Museum Boijmans Van Beuningen deed er een performance, zijn collega van het Haags Gemeentemuseum zat er in de kunstcommissie zat, Armando en Schoonhoven kregen er al in 1959 een expositie: het Leids Academisch Kunstcentrum is door de jaren heen een broedplaats voor kunstenaars én conservatoren geweest. Het LAK bestaat nu vijftig jaar en viert dat met twee exposities en een jubileumcatalogus. Daaruit blijkt dat het mogelijk is met een budget van slechts 10.000 gulden per jaar een levendig signalement van de jongere garde in de Nederlandse kunst ten tonele te voeren. Het bestuur, voornamelijk studenten kunstgeschiedenis en een enkele kunstenaar, toont nu zijn eigen voorkeuren uit het programma van de laatste vijf jaar. Het zijn uitsluitend schilderijen en foto's, omdat de 'galerie' het moet doen met de kale bakstenen wanden van het faciliteitengebouw van de Leidse universiteit; geen aantrekkelijke locatie, maar 'hier komen 2000 bezoekers per week, daar kan menige galerie jaloers op zijn', zegt bestuurslid Gudrun Feldkamp monter. De wrange potloodtekeningen in schril-realistische stijl van Jans Muskee (twee jaar geleden had hij zijn eerste expositie in LAK, onlangs is werk van hem aangekocht door het Centraal Museum Utrecht) hangen vlakbij abstracteluchtfoto-landschappen van Gerco de Ruyter: LAK is een galerie zonder program, je kunt er de breedst mogelijke waaier van stijlen aantreffen.

In een oud garagebedrijf pal naast de Hooglandse Kerk is ter gelegenheid van de viering eenmalig ook sculptuur te zien. Hier is een mooie, contemplatieve expositie gemaakt. In een plas water zette Paul de Reus een beeld van een zwarte man - symbool voor de asielzoeker - onder een paraplu; alleen zijn witte tanden lichten met behulp van een lampje op. Monique Flier veranderde het kantoortje in een rariteitenkabinet: op de planken staan afgietsels van handen en voeten, terwijl aan haken ondefinieerbare stukken vlees hangen. Op de vensterbank legde De Reus een appel met daarin een worm die via een sensor reageert op beweging. Als een argeloze passant voorbijkomt, kronkelt hij malicieus.