KBB en Vendex opnieuw onder druk op beurs

AMSTERDAM, 11 OKT. Op een aarzelende Amsterdamse effectenbeurs moesten de aandelen Koninklijke Bijenkorf Beheer en Vendex het vanmorgen opnieuw ontgelden. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen verloor 0,25 punten op 584,12.

AMSTERDAM Het aandeel KBB noteerde vanmorgen twee gulden lager op 126,50 en Vendex verloor 90 cent op precies 68,90 gulden. De aankondiging van KBB eerder deze week dat de winst belangrijk daalt, bezorgde het detailhandelsconcern gisteren al een sterke koersval. Vendex beraadt zich nu op het voornemen aandelen KBB te verkopen, dat eerder deze week werd bekendgemaakt.

Handelaren op de effectenbeurs verwachten dat de koers van Vendex niet veel verder daalt. “Op dit niveau zien we al weer kopers”, zegt een commissionair. Hij verwacht overigens dat Vendex vasthoudt aan de verkoop van haar KBB-aandelen. “Afblazen is toch moeilijk. Dan houd je een constante druk op de koers van KBB. Bovendien moet Vendex misschien wel verkopen. Het kan goed zijn dat ze al toezeggingen hebben gedaan over nieuwe investeringen.”

Een van de hoofdfondsen die onder vuur lagen was Polygram. De Philips-dochter verloor 1,30 gulden op 87 gulden. Geruchten op de optiebeurs dat een van de effectenhuizen een verkoopadvies in petto heeft, lijken de belangrijkste aanleiding. Moederconcern Philips deed het heel wat beter. Het aandeel won zes dubbeltjes op 64,60 gulden. Het elektronicaconcern maakte vanmorgen bekend dat het gaat samenwerken met het Japanse bedrijf Hosiden in de produktie van platte beeldschermen.

De dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten een fractie hoger geopend. Omstreeks het middaguur noteerde de munt een koers van 1,7156 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,7145 gulden gisteren. De handel in de dollar was in afwachting van cijfers over de Amerikaanse economie die later op de dag worden gepubliceerd. Het betreft gegevens over de ontwikkeling van de producentenprijzen en de detailhandelsomzet in september.

Het pond sterling maakte een aardige koerssprong van 2,6850 gulden naar 2,6985. De Franse franc was op 33,175 per honderd vrijwel onveranderd.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren opnieuw niet kunnen imponeren. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de belangrijkste aandelen verloor 8,93 punten op 5921,69. Tot nu toe deze week ging Wall Street alleen maar omlaag, na aanvankelijk dicht in de buurt te zijn gekomen van de grens van 6.000 punten.

Gisteren kwamen er gegevens los die de belegger toch weer enige vrees voor meer inflatie aanjoegen. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten daalde de afgelopen week, wat duidt op een sterke groei van de arbeidsmarkt en dus meer economische groei.

De kans op een renteverhoging om die groei af te remmen, lijkt daarom niet geheel verkeken. De obligaties gingen naar beneden en trokken de aandelenkoersen mee. De handel verliep overigens rustig. De beleggers wachten op nieuwe gegevens die meer duidelijkheid kunnen verschaffen over hoe de Amerikaanse economie er voorstaat.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag hoger gesloten. De Nikkei graadmeter steeg met 97,33 punten (bijna 0,5 procent) tot 20.968,16. De omzet kwam uit op ongeveer 300 miljoen aandelen.