Joegoslaven moeten weg uit Duitsland

BONN, 11 OKT. Niet alleen 325.000 Bosnische vluchtelingen moeten Duitsland verlaten, ook 135.000 Joegoslaven zullen vanaf 1 december verzocht worden te vertrekken. Deze groep bestaat voor het grootste deel uit Albanezen die afkomstig zijn uit de Servische provincie Kosovo, wier asielaanvraag is afgewezen.

Minister van Binnenlandse Zaken, Manfred Kanther (CDU), ondertekende gisteren in Bonn met zijn collega Vukasin Jokanovic uit Belgrado een verdrag waarin staat dat het vertrek van de 135.000 Joegoslaven na drie jaar voltooid moet zijn. Kanther zei met dit besluit een duidelijk signaal te willen geven aan illegale immigranten. “Duitsland mag geen toevluchtsoord worden voor afgewezen asielzoekers”, zo zei de minister.

Honderden leden van de Organisatie voor bedreigde Volkeren demonstreerden gisteren in Bonn tegen het besluit van Kanther. Voorzitter Tilman Zülch zei dat de Albanezen bij thuiskomst “onmiddellijk in handen van hun vervolgers zullen vallen”. Hij wees op de “gewelddadige onderdrukking” van de Albanese meerderheid in Kosovo en waarschuwde de Duitse regering dat met de terugkeer van deze vluchtelingen een “nieuwe Balkanoorlog” wordt uitgelokt.

De onderhandelingen tussen Bonn en Sarajevo over de terugkeer van de Bosnische vluchtelingen zijn nog gaande. Desondanks besloot de conferentie van ministers van Binnenlandse Zaken van de bond en de zestien deelstaten dat met de terugkeer van deze vluchtelingen vanaf 1 oktober een begin moest worden gemaakt. Tot nog toe hebben alleen Beieren en Berlijn concrete voorbereidingen getroffen. Gisteren stuurde Beieren de eerste Bosnische vluchteling, een crimineel, terug. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Günther Beckstein (CSU) zei dat nog dit jaar enkele honderden Bosnische vluchtelingen de zuidelijke deelstaat moeten verlaten.

In november zullen de eerste vluchtelingen uit Berlijn moeten vertrekken. Andere deelstaten zoals Hessen, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Schleeswijk-Holstein en Thüringen willen de Bosnische vluchtelingen pas na de winter laten vertrekken. Saksen-Anhalt besloot gisteren onder druk van hevige kritiek van vluchtelingenorganisaties 31 Bosnische kinderen voorlopig in Maagdenburg te houden. De kinderen hadden anders vandaag naar Sarajevo moeten vertrekken.