Jan Siemerink treft in Wenen Stefan Edberg

WENEN, 11 OKT. Jan Siemerink staat in de kwartfinales van het tennistoernooi in Wenen tegenover Stefan Edberg. De 30-jarige Zweed versloeg gisteren Thomas Muster in drie sets: 6-4, 6-7 en 7-5. Siemerink won, iets minder verrassend, van de als achtste geplaatste Thomas Enqvist: 7-6 en 7-5.

Edberg, die eind dit jaar stopt, moest zich vorige week nog wegens een zware griep terugtrekken uit het toernooi in Lyon. De nog niet geheel herstelde Zweed won voor de negende keer in zijn loopbaan van de als eerste geplaatste Muster. De favoriet verloor zijn service in de openingsset. Door in de tweede set de tiebreak met 7-2 op zijn naam te brengen, trok de Oostenrijker de stand weer gelijk. In de laatste set van de twee uur durende wedstrijd profiteerde Edberg van een dubbele fout van Muster.

De als derde geplaatste Rus Jevgeny Kafelnikov won in ruim een uur van de Italiaan Omar Camporese. Met 6-4 en 6-3 bereikte hij de kwartfinales. Daar zal hij spelen tegen de Fransman Arnaud Boetsch. De nummer twee van de wereldranglijst, Michael Chang, verloor voor het eerst van zijn leven een wedstrijd in Peking. De 24-jarige Amerikaan werd gisteren in twee sets door de Tsjech Martin Damm uitgeschakeld (3-6 en 4-6). In 1993, '94 en '95 won Chang het toernooi in de Chinese hoofdstad.

De US Open dreigt voor de Amerikaanse winnaar Pete Sampras nog een vervelend vervolg te krijgen. De tennisser hangt een aanklacht en een eis tot schadevergoeding boven het hoofd wegens mishandeling. Na zijn winst op landgenoot Michael Chang slingerde Sampras uit pure vreugde zijn racket het publiek in en raakte daarbij een toeschouwer in het oog. John Hopper, die het racket opving, heeft gisteren verklaard dat hij van Sampras een persoonlijke verontschuldiging eist. Bovendien wil hij dat de nummer één van de wereldranglijst een lezing houdt voor kinderen met als onderwerp verantwoordelijk handelen. Het 'slachtoffer' overweegt gerechtelijke stappen.

“Mogelijk gooi ik nooit meer een racket in het publiek. Terwijl er zoveel supporters zijn die dolgraag zo'n ding te pakken zouden willen krijgen”, zei Sampras in een reactie. Hij zei het te betreuren dat hij Hopper had geraakt. “Ik zou dat racket graag van een handtekening willen voorzien opdat hij het voor een goed doel zou kunnen verkopen. Maar ik zie echt niet dat ik door dit voorval nu een halve misdadiger zou zijn.”

Brenda Schultz is uitgeschakeld tijdens het toernooi in Filderstadt. De Nederlandse nummer elf van de wereld verloor gisteren met 6-1 en 6-4 van de als vijfde geplaatste Anke Huber uit Duitsland.