Industriebond FNV vreest lage lonen Polen

De Industriebond FNV vreest dat vele bedrijven het voorbeeld van Akzo Nobel zullen volgen en fabrieken zullen overplaatsen naar Polen. De loonkosten bedragen daar maar een fractie van de Nederlandse en vergeleken met de lage-lonenlanden in Azië ligt Polen dicht bij West-Europa, zo concludeert FNV Magazine.

De Nederlandse vakbond erkent dat de meeste Polen behoorlijk geschoold zijn.

Een probleem voor Polen is dat veel inwoners de kunst van het leidinggeven binnen een commercieel bedrijf niet verstaan. In het vakbondsblad wordt echter geconcludeerd dat de jongere generatie deze vaardigheid wel bezit.

Akzo Nobel haalde zich de woede van de vakbonden op de hals door een fabriek uit Ede gedeeltelijk te verplaatsen naar Polen.

Het concern maakte gisteren bekend dat het de Poolse verffabriek Nobiles, Kujawska Paints & Lacquers Factory koopt. Volgens Akzo is het niet de bedoeling dat de fabriek werkzaamheden van Nederlandse Akzo-fabrieken overneemt. De Poolse fabriek heeft een omzet van 100 miljoen gulden en telt 780 werknemers. De onderneming staat in Wloclawek, ruim honderd ten noordwesten van Warschau. Door de aankoop verwerft Akzo Nobel 11 procent marktaandeel.