Gelredome krijgt geen optilbaar grasdak

ROTTERDAM, 11 OKT. Het Gelredome, het multifunctionele stadion dat in Arnhem-Zuid verrijst, krijgt geen optilbare grasmat die tevens als dak kan dienen. Dit door de Delfste student Th. Simmerman ontwikkelde idee is in de bouwplannen serieus bekeken, maar wegens technische en financiële gevolgen uiteindelijk afgevallen. Dat zei woordvoerder H. Rood van het Gelredome vanmorgen.

Simmerman studeert vandaag aan de Technische Universiteit in Delft af op zijn beweegbare grasmat. Hij ontwierp een constructie waarbij de grasmat op zes hydraulische palen rust. Als er niet wordt gevoetbald, duwen de palen de grasmat omhoog totdat die het dak van het stadion vormt. Onder de mat ligt een harde vloer voor evenementen als congressen, beurzen en popconcerten. In de offshore-bouw is een dergelijke hefconstructie bekend.

Volgens Rood is de optilbare grasmat lang in beeld geweest door alle juridische procedures die omwonenden tegen de komst van het stadion aangespanden. Eén daarvan betrof de wijziging van het bestemmingsplan, die nodig is omdat het Gelredome nu als eerste ter wereld een uitschuifbaar grasveld krijgt. Daarvoor is meer grondoppervlak nodig, zodat een aanpassing van het bestemmingsplan noodzakelijk was. “Het is nu zeker dat er geen problemen met het bestemmingsplan meer kunnen komen. Het grasdak is daardoor definitief afgevallen”, aldus Rood.

De bouwers van het stadion zijn recent begonnen aan de constructie van de uitschuiflade voor het gras, een uniek procedé. Binnenkort verrijzen staalconstructies die het beweegbare dak gaan dragen. Het dak van Gelredome gaat veel verder open dan dat van Amsterdam Arena. Het stadionbestuur vreest dan ook geen problemen zoals in Amsterdam, waar het gras niet wil groeien en het stadion een hinderlijke nagalm heeft. Gelredome moet eind 1997 klaar zijn.

Dat zijn afstudeerproject in Arnhem niet wordt verwezenlijkt, verbaast Simmerman niet. “Ik ben te laat.” Maar de 24-jarige student utiliteitsbouw is ervan overtuigd dat zijn plan wel in andere, nog te bouwen stadions kan worden toegepast. Een optilbare grasmat is niet veel duurder dan een grasmat en een beweegbaar bak, stelt Simmerman. Marine Structure Consultants in Schiedam becijferde dat het hefsysteem ongeveer 4,2 miljoen gulden kost.

Op de vraag of zijn plan een oplossing is voor de problemen met de grasmat in de Amsterdam Arena, reageert Simmerman terughoudend. “Dat zou aanzienlijk meer gaan kosten. Dan moet het veld helemaal afgebroken worden.”