EU luidt alarmbel over visstand

BRUSSEL, 11 OKT. De Europese Commissie heeft gisteren de alarmbel geluid over de snelle vermindering van de visstand in Europese wateren als gevolg van overbevissing. Volgens commissaris Emma Bonino van Visserij zijn drastische ingrepen nodig om de visstand op een behoorlijk peil te brengen.

Alleen door een vermindering van het aantal vissersboten, inkrimping van de vangsten met 40 procent over een periode van zes jaar en een zeer duur programma om vissers en werknemers om te scholen of hun vervroegd pensioen te geven, kan volgens de commissaris “de wet van de jungle” aanpakken, die de visserijsector nu dreigt te decimeren. Aanstaande maandag debatteren de vijftien visserijministers van de EU-lidstaten in Brussel over haar voorstellen, maar uit de eerste commentaren is al gebleken dat mevrouw Bonino moet rekenen op felle tegenstand. Alle regeringen erkennen weliswaar dat er sprake is van overbevissing die de visstand bedreigt, maar ze zijn onder druk van krachtige nationale visserijlobby's ernstig verdeeld over de aanpak van het probleem.

Bonino waarschuwde gisteren op een persconferentie dat, als er geen krachtige maatregelen worden genomen, “de marktwerking simpelweg zal leiden tot de wet van de jungle”. “Dan krijgen we een koude sanering en grote voorraden vis.” Volgens de commissaris worden schelvis, heek, kabeljauw en sardines nu al met uitroeiing bedreigd, later gevolgd door schol, tong en makreel. Voor inkomenscompensatie van vissers die het vak verlaten, omscholing en pensionering wil Bonino van 1997 over een periode van zes jaar 2,8 miljard ecu (4,2 miljard gulden) uitgeven.

De Britse minister van Landbouw en Visserij Douglas Hogg nam gisteren direct afstand van de plannen voor een drastische vangstreductie. Hij kondigde aan dat zijn regering aan geen enkele EU-maatregel zal meedoen als niet eerst het probleem van quota-hopping (grensoverschrijdende handel in visquota) wordt aangepakt. (Reuter)